Szerzőink

András Bence
Szenior elemző, EY

Bence az EY Magyarország pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó üzletágának szenior tanácsadója, ami mellett rendszeresen publikál hazai szaklapokban. 2018-ban megalapította a Portfolio Prof nevű ismeretterjesztő rovatot a Portfolio.hu támogatásával, ahol a fő célja, hogy mindenki számára közérthetőbbé tegye a gazdasági kérdéseket.

Bittó Ákos
Újságíró

Tizennyolc éve foglalkozik újságírással, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett. A kezdetektől a bulvársajtóban dolgozik. Újságíróként foglalkozott bűnügyi, gazdasági és kifejezetten bulvártémákkal is, ez év közepétől a Blikk megbízott főszerkesztő-helyettese. Két regény és több kisebb novella szerzője.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Brückner Gergely
Újságíró, Telex

A Telex.hu újságírója. Közgazdász diplomáját 1996-ban a Budapesti Közgazdasági Egyetemen (ma Corvinus) szerezte. Két évtizedes újságírói pályája során a Telex előtt dolgozott a Bank&Tőzsde, a Manager Magazin és a Figyelő lapoknál, több szakkönyv szerzője, vagy társszerzője. Fő témái a hazai és a nemzetközi tőkepiacok, a bankrendszer és a politika és a gazdaság találkozása. Pályáját több elismerés is övezte (Joseph Pulitzer-emlékdíj, Gőbölyös Soma-díj, Bossányi Katalin-díj, Fáy András-díj, Tarnói Gizella-díj, öt alkalommal Minőségi Újságírásért-díj).

Cofidis Hitel Monitor

A Cofidis Hitel Monitor kutatásról: az adatok az Cofidis Hitel Monitor kutatásából származnak, melyet az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készít 500 fős mintán online adatfelvétellel évente négy alkalommal. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

Csabai Károly
Az Mfor.hu és a Privátbankár.hu főszerkesztője

December 1-jén 32 éve annak, hogy újságíró, miután a budapesti közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomájával egy évet dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban. Szakmai pályafutását tudatosan építette fel, előbb napilapoknál (Magyar Hírlap, Népszabadság, Világgazdaság) sajátította el a hírgyártás alapjait, majd emellett fokozatosan egyre több elemzést írt. Több mint 21 évig dolgozott hetilapoknál, ötöt a Figyelőnél, közel 16 és fél évet a HVG-nél. 2019-től az Mfor.hu és a Privátbankár.hu újságírója, 2020. augusztus 1-jétől a felelős szerkesztője, 2021. december 1-jétől a főszerkesztője. Munkásságát 1997-ben a Figyelő kollektívájának tagjaként Pulitzer-díjjal ismerték el, 2003-ban pedig a Minőségi Újságírás díjat adományozták neki. Időközben közgazdasági diplomája mellé pénzügyi szakközgazdász diplomát is szerzett.

Csepely Fanni
Diplomás viselkedéselemző, a Mindset Pszichológiai Szaklap szakújságírója

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem munka- és szervezetpszichológia mesterszakának hallgatója. 2016 ősze óta a Mindset Pszichológiai Szaklap Karrier&Gazdaság rovat vezetője. Jelenleg a CX-Ray adatvezérelt HR-rel foglalkozó szoftverfejlesztő cégnél végzi szakmai gyakorlatát. Érdeklődési köre a munkapszichológia és szervezetfejlesztés, hálózatelemzés, a gazdasági változások pszichológiai háttere, a környezetpszichológia és a viselkedéses közgazdaságtan.

Dr. Horváth Attila
CEO – BIG FISH Payment Services / Docens – Budapesti Metropolitan Egyetem

Közgazdász, bankinformatikus, az elektronikus fizetési rendszerek és az elektronikus kereskedelem szakértője. 2016 óta vezeti a BIG FISH Payment Gatewayt, Magyarország legnagyobb, szolgáltatófüggetlen fizetési integrátorát. 15 éve foglalkozik a szakterülethez kötődő kutatási-fejlesztési projektekkel, tanácsadással. Az elektronikus fizetési rendszerek területén végzett kutatásai eredményeként szerzett doktori címet. A felsőoktatásban is folyamatosan aktívan oktat, számos konferencia előadója. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, az E-business menedzsment szakirány alapítója és vezetője. Az Ecommerce Hungary – Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért szakmai szervezet alapító tagja.

Dr. Halaska N. Gábor
Innovációval foglalkozó újságíró, szerkesztő, startup-blogger

Idén lesz 44 éves, a Figyelő hetilapnál 1999-óta dolgozik, bő egy évtizede a hetilap informatikával foglalkozó rovatának szerkesztője, innovációs- és startup szakértő, de foglalkozik kommunikációs és stratégiai tanácsadással is. Vállalt rádiós műsorvezetést is, jelenleg pedig, szabadidejében a „magyar Techcrunch”, azaz az Insiderblog.hu szerkesztőjeként építi a magyar innovációs- és startup ökoszisztémát. Nős, egy kislánya van. Korábban hátizsákos világutazó, valamint egy kung-fu közösség aktív tagja is volt, jelenleg a technológia és a világ és az élet nagy, filozófikus kérdései foglalkoztatják a család és a munka mellett megmaradó kevés szabadidejében.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Dr. Kun Bernadette
Pszichológus, pszichodráma vezető, egyetemi adjunktus

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének munkatársa. 2005 óta foglalkozik szenvedélybetegségekkel, a drogfüggőség mellett a különböző viselkedési addikciók – pl. szerencsejáték függőség, kényszeres vásárlás, testedzés-függőség, munkafüggőség – tartoznak kutatási területéhez. Társszerkesztője és szerzője a 2010-ben megjelent “Az addiktológia alapjai IV. Viselkedési addikciók” című kötetnek.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Dr. Pongrácz Péter
Oktató, kutató, biológus és habilitált egyetemi docens az ELTE Etológia Tanszékén

Tudományos tevékenysége jelenleg főként a kutya és ember közötti kapcsolat kísérletes megismerésére irányul. Főbb kutatási témái: a kutya akusztikus kommunikációja; szociális tanulás kutyáknál; a kutya szeparációs szorongásának jellemzői; a macska kognitív képességei.

Dr. Rab Árpád
Társadalomtudós, digitális kultúra szakértő

A Budapesti Corvinus Egyetem docense, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének vezető kutatója. Kutatási területei a digitális kultúra, az életminőségjavító eszközök, az e-business, az információs társadalom, az e-health. Nemzetközi és hazai konferenciák rendszeres nyitó előadója, az UNESCO nemzetközi szakértője. Elméleti munkásságát technológiai innováció fejlesztésében gyakorlati területeken is alkalmazza, tucatnyi e-business és technológiai megoldást vitt piacra.

Dr. Törőcsik Mária
A Pécsi Tudományegyetem marketingprofesszora, fogyasztói magatartással foglalkozó kutatások vezetője

Érdeklődése középpontjában a vásárlási döntések motivációi, a marketingstratégia és a személyiségmarketing kérdései állnak. Publikációi alapvetően a fogyasztó, vásárlói magatartás témakörben jelennek meg, hamarosan azonban megjelenik Self-marketing könyve, ami a személyek és marketing kapcsolatát vizsgálja.

Fedor Mariann
pszichológus, onkopszichológus

Gyakorló pszichológusként betegellátásban dolgozik pszichiátriai és onkológiai betegekkel. A pozitív pszichológia áll hozzá legközelebb. Kutatási területe a stressz és táplálkozás.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Földes András
Újságíró - Index Kerékagy

Pár évvel előbb tanult meg biciklizni, mint írni, de azóta ez a két dolog a szenvedélye. Egész évben kerékpárral közlekedik a városban, hétvégén pedig mountain bike-ozni jár. Bár az Index újságírójaként leginkább közel-keleti és egyéb válságzónákból tudósít, a biciklizés azért beszivárgott a munkájába is: gyakran ír cikkeket kerékpározásról, városi biciklizésről.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Gerhát Réka
Coaching pszichológus, a Megoldásközpont alapító-főszerkesztője

A szerző pszichológus, brief coach, valamint mindfulness alapú stresszkezelés tanárjelölt. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója és a Megoldásközpont Pozitív Pszichológiai Magazin alapító-főszerkesztője. A Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület kutatója, s doktori disszertációjában az executive brief coaching hatékonyságát vizsgálja.

Gáti Júlia
Újságíró - HVG

Alapításától a HVG munkatársa, egészségpolitikai szakújságíró. Diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügypolitika szakán szerezte. Négy évtizedes újságírói munkájáért Aranytoll életműdíjat kapott, cikkeit Bossányi díjjal és kétszer Minőségi újságírásért díjjal is elismerték.

Györke Ádám
eMAG marketing igazgató

A Szegedi Tudományegyetemen szerzett kommunikációs mesterdiplomát, karrierjét médiaügynökségeknél, főként az FMCG szektor szereplőit – P&G, Henkel – segítve kezdte, majd 8 évig dolgozott marketingkommunikációs vezetőként a bankszektorban. Ezt követően a Nestlé digitális- és médiamenedzsereként legfőbb feladatai közé tartozott a cég digitális átállásának vezetése, a médiavásárlási és tervezési folyamatok kezelése, valamint a digitális ügynökségi hálózat fejlesztése. Catalin Dit, az eMAG magyarországi vezetője a kinevezés kapcsán azt nyilatkozta, hogy biztos a sikerben, ugyanis a marketing vezető kiválasztása mellett 18 év szakmai tapasztalat és komoly eredmények szólnak, amit az e-kereskedelem területén is kamatoztathat.

Halász Áron
Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettes, szóvivő

Több mint tíz éve aktív a hazai bringás mozgalomban. Critical Mass felvonulások szervezése, helyi ügyekért való kiállás mellett a kerékpározás népszerűsítése lett a fő célja. Az ország legnagyobb biciklis szervezete, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese és az I Bike Budapest felvonulások főszervezője. Többfelé dolgozott újságíróként és videósként, előadott több hazai és nemzetközi konferencián és workshopon, többek közt a TEDx budapesti eseményein, a bécsi Velo-City konferencián, a Vírus klubban.

Helstab Laura
Pszichológus

A szerző pszichológus, kommunikátor, a Mindset Pszichológia szakújságírója. Meseterápiát és művészetterápiát tanult, a gyakorlatban iskolapszichológusként dolgozik. Érdeklődési területe a művészet, környezetvédelem, és a pozitív pszichológia.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Imre Zsombor
Invendor Kft., CEO

Zsombor pályafutása során a pénzügyi technológiák, a fintech mindig is kiemelt szerepet töltöttek be, számos fizetésforgalmi újítás hazai meghonosítása köthető nevéhez. Számos céget, startupot alapított és vezetett sikerre, befektetőként, tanácsadóként vett részt az alapításukban. Ezen cégek jellemzője technológia-orientáltság, az erős nemzetközi fókusz és a gyors növekedés. Cégei több hazai és nemzetközi accelerátorral dolgoztak az évek során. Az EPCA (az Európai Fizetésforgalmi Tanácsadók Szövetsége) boardjának tagja, 2014-ben elnöke volt, a CEE FinTech közösség társalapítója

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Jóna Péter
Elit üzletkötő, Immo1 franchise partner, tanácsadó

2004-ben kezdte karrierjét a pénzügyi szakmában, biztosítási majd hitelezői területen szerzett tapasztalatokat. 2009-óta dolgozik az ingatlan piacon; saját befektetésekkel kezdte, befektetői tanácsadással folytatta. 2012-ben egy angol ingatlanbefektetőnél tanult, majd itthon végzett ingatlanközvetítői tevékenységet. 2014 óta az Immo1 csapatát erősíti értékesítőként, irodavezetőként és irodatulajdonosként.

Kánai András
Futurológus és kommunikációs szakember

Kánai András 1973-ban született Siófokon. Egyetemi évei alatt egy reklámügynökségnél helyezkedett el kreatív szövegíróként. Két évtizedig dolgozott a szakmában, közben végigjárta a ranglétrát, kreatívigazgató is volt, reklámügynökségi munkáit számtalan díjjal honorálták. 2014-től a Vodafone Magyarország integrált kommunikációs szakértője, 2016-ban pedig belső kommunikációs szakértője lett. Az elmúlt húsz évben közel 300 újságcikket jegyez. Ezek egy része szakmai jellegű – rendszeresen publikál a HVG Extra lapszámaiban –, más része viszont science fiction könyvekről és filmekről írt kritika, ismertető, illetve futurológiai témájú írás. A spekulatív fikcióval foglalkozó legnagyobb magyar nyelvű weboldal, az SFmag egyik alapítója, emellett kilenc science fiction elbeszélése jelent meg.

Kende-Hofherr Krisztina
A TMC Csoport alapító tulajdonosa, a személyes márkaépítés szakértője, producer, motivációs előadó

A hazai média – és kommunikációs piac egyik meghatározó alakja, aki a magánszférába való kilépése előtt a TV2 kommunikációs igazgatója, azt megelőzően a Sláger Rádió kereskedelmi és marketing igazgatója volt. Az Emmis International magyarországi rádiójának egyik vezetőjeként számos alkalommal vett részt kommunikációs-, értékesítési és branding workshop-on és továbbképzésen az Egyesült Államokban. 2015 óta állandó szereplője a FORBES magazin legbefolyásosabb magyar nők listájának, legutóbb a 9. helyen szerepelt. A személyes márkaépítés specialistájaként tartják számon, legyen szó „ismert emberről” vagy civilről.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Kovács Sándor Zsolt
A KRTK Regionális Kutatások Intézete kutatója, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnökségi tagja, közgazdász

Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte 2009-ben pénzügyi eszközök és intézmények szakirányon. Kutatási területe a pénzügyi intézmények és szolgáltatások területi kérdéseire, a pénzügyi kirekesztés különböző aspektusaira (földrajzi, társadalmi, digitális), a környezeti és társadalmi fenntarthatóság pénzügyi intézmények kialakult gyakorlataira terjed ki. A témában több folyóiratcikk, könyvfejezet szerzője, társszerzője.

Miha Tamás
Civil kommunikációs szakértő, a Human Dialog ügyvezetője, a Magyar Fundraising Akadémia szakmai vezetője

Az elmúlt 10 évben mintegy 100 nonprofit szervezettel dolgozott együtt, a szervezeti menedzsment, a stratégiaalkotás és a forrásteremtés területén több mint 1000 kampányt és projektet megvalósítva. Konferenciák, tréningek, televíziós és rádióműsorok rendszeresen felkért szereplőjeként a hazai és nemzetközi adományszervezési tapasztalatok, kutatási eredmények, valamint a professzionális forrásteremtési gondolkodásmód közvetítője. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány újraélesztési kampányával 2016-ban Civil Díjat nyert a „Legjobb kommunikációs kampány” kategóriában.

Nagy László Nándor
A money.hu kommunikációs vezetője

Jelenlegi pozícióját megelőzően több mint 20 éven át gazdasági, pénzügyi lapok banki-biztosítói szakújságírója volt, egyebek mellett a Napi Gazdaság, majd a Világgazdaság főmunkatársaként dolgozott, valamint az elektronikus médiában is vezetett pénzügyi műsorokat. Több pénzügyi témájú könyv, kiadvány társszerzője, konferenciák előadója és moderátora. Tevékenységéért 2007-ben Budapesti Értéktőzsde médiadíját kapta a Milliók reggelire szerkesztőség tagjaként, 2013-ban pedig Fáy András-díjban részesült.

Nagy Sándor
Ecommerce Hungary elnöke

1992-ben, a G’Roby indulásakor mint üzletvezető kezdte a céges pályafutását, majd 1999-ben, az országban az elsők között kezdett el foglalkozni online értékesítés bevezetésével, internetes áruház kialakításával. 2000 tavaszán, a Bigfish-sel közös projektben indította útjára, majd 17 éven át vezette a groby.hu online áruházát. Ez idő alatt alatt számos szakmai díjat és elismerést nyert a G’Roby Online Szupermarket, és a mai napig tartja biztos piaci pozícióját az FMCG online piacon. Alapító tagja, 3 éven át alelnöke, majd 2017 novemberétől elnöke az Ecommerce Hungary-nek.

Nagyné Ocsenás Dorottya
Pszichológus, egyetemi tanársegéd, önismereti tréner

A szerző pszichológus, leginkább kiscsoportos önismereti, stressz- és konfliktuskezelési tréningek, relaxációk tartásával foglalkozik. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója és doktori hallgatója, a disszertációját párválasztásról és párkapcsolati elégedettségről írja. A Megoldásközpont Magazin alkotója, projektmenedzsere, és számos életvezetési cikk szerzője.

Németh Gergely
Gazdaságpszichológus

Németh Gergely munka-, szervezet és sport szakpszichológus, doktoriját KKV-k növekedés krízisének döntéshozatali megoldásából írja. Felsőoktatási intézmények meghívott előadója. 2005-ben alapította a Corporate Values-t, amely szervezetfejlesztési és vezetési tanácsadással foglalkozik. 2010-ben alapították meg az Analogy-t , amely mesterséges intelligenciával támogatott tudásmenedzsment megoldásokkal foglalkozik. Alapítótárs a P3 Invest-ben, ahol SMART money kihelyezésével foglalkoznak.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Póta Réka
Mentálhigiénés szakember, szervezetfejlesztő, coach

Nagyvállalati, főleg HR területen szerzett tanácsadói és vezetői tapasztalatokat követően önállóan, valamint különböző tanácsadó cégekkel együttműködésben szervezetfejlesztőként, coachként és trénerként változatos ügyfélkört támogat. Számos életvezetési, valamint szakmai cikk szerzője. A Kapcsolat Tanoda önismereti workshop társszerzője. Pszichodráma asszisztens hallgató és a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés képzésének keretein belüli projekt szeminárium tanuló vezetője.

Skultéti-Szabó Katalin
Klinikai szakpszichológus

Több mint tizenöt éve praktizál a köz-, és a magánszférában. Dolgozott állami pszichoterápiás intézetben, evészavar osztályon, tanulási képességeket vizsgáló szakértői bizottságban, nevelési tanácsadóban és pszichiátriai osztályon, valamint gyakorlati oktatást végzett a Károli Gáspár Református Egyetemen. Folyamatosan jelen van az egészségügyben mind a magán, mind a szakszférában, továbbá igazságügyi szakértőként képezi tovább magát. Tagja a Magyar Orvosi Kamarának és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarának is.

A szerző korábbi cikkei:
Tovább
Somogyi-Kovács Anita
jogi szakokleveles sportdietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértő

Somogyi-Kovács Anita jogi szakokleveles sportdietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértőként célom, hogy a magyar lakosságot az egészségük érdekében hiteles információkkal láthassam el. Hiszem, hogy mindenkit lehet támogatni az egészséges életmód kialakításában az életminősége javítása érdekében.

Stubnya Bence
Gazdasági újságíró, G7.hu

2012 óta foglalkozik újságírással, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakán végzett. A G7.hu előtt az Index gazdaság rovatában dolgozott. 2018-ban Minőségi Újságírásért-díjat kapott az ingatlanhitelezésről szóló cikkéért, a pénzügyi rendszer és az ingatlanpiac kapcsolata azóta is az egyik visszatérő témája. A G7 Podcast műsorvezetőjeként és szerkesztőjeként célja, hogy a legkiválóbb magyar társadalomtudósok, gazdasági szakértők kutatásai és meglátásai is formálják a hazai közbeszédet.

Suppan Márton

Suppan Márton a prepaid fizetéstechnológiák kibocsátásának menedzseléséről ismert Peak Financial Services alapító-tulajdonosa. Márton 2016-ban felkerült a Forbes 30/30 listájára, 2017-ben pedig elnyerte az Év Fiatal Vállalkozója címet, 2020 márciusában pedig a Menedzserek Országos Szövetsége a Jövő menedzsere díjjal tüntette ki. Jelenleg új vállalkozások felépítésével és technológiai innovációs projektekkel foglalkozik, azon belül kiemelten a fintech terület szakértőjeként. A bicikliversenyek nagy rajongója, fiatalkorában országos bajnok is lett.

V.Komlósi Annamária
ELTE PPK címzetes egyetemi tanár

Dr. V. Komlósi Annamária, az ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék címzetes egyetemi tanára, a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának elnöke. Fő kutatási témakörei: az egészséges és patológiás személyiségműködés, valamint a katasztrófák pszichés hatásai.

Vidacs Éva
Újságíró, ceremóniamester, szertartásvezető

A média minden szegmensében dolgozott már – tévében, rádióban, online és írott sajtóban –, a legkülönbözőbb pozíciókban. Néhány évvel ezelőtt került be az esküvő szakmába, ahol írói képességeit új módon hasznosítja – sikerrel. Két hivatását – a ceremóniamesterséget és a szertartásvezetést - egymással párhuzamosan végzi, hol egyikre, hol másikra fektetve nagyobb hangsúlyt.

Wieden Kriszta
Hangya Közösség képviselője, állatvédő

Gyermekkora óta szívén viseli a gondoskodásra szoruló állatok sorsát. Munkája a multinacionális cégek világába vezette, de hivatásának a magyar állatvédelem területén uralkodó káosz rendbetételét tekinti. A Hangya Közösség Alapítvány képviselőjeként önkéntes társaival vidéki menhelyeknek nyújt segítséget, tárgyi adományokat, információt, szakmai tanácsokat.

Winkler Róbert
Újságíró

17. éve írja és szerkeszti a Totalcar autós szaklapot és vezeti az azonos nevű tévéműsort. Több ezer autót tesztelt, a magánéletben azonban tíz éve hű társa egy 1997-es Toyota 4Runner. Könyvei: 47 kedvenc járművem (2008), Best of Totalcar (2004), Kutyaszorító (2000), Kutya utónévkönyv (2005), Nagyvárosi természetbúvár (2002, 2015), CTRL C/ CTRL V (2006), Márton és Micike az autószerelő műhelyben (2012), Márton és Micike a tűzoltóságon (2013).

A szerző korábbi cikkei:
Tovább