Hitel Monitor

Pandémia és pénzügyi digitalizáció

Kovács Sándor Zsolt
A KRTK Regionális Kutatások Intézete kutatója, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnökségi tagja, közgazdász
2020. II.
A koronavírus-járvány az egyének napi életvitelét (munka, oktatás, bevásárlás, szabadidő stb.) jelentősen átalakította, kiszélesedett az online lehetőségek tárháza. A személyes pénzügyek területén a változások nem újak, érdekesebb kérdés a lakossági hozzáállás vizsgálata. Ezeket a trendeket vizsgálja a Cofidis Hitel Monitor friss, májusi felmérése.

A lehetőség adott!

A digitális átállás a pénzügyek területén már évek óta zajló folyamat, eredményeképp egyre több klasszikus banki, egyéb pénzügyi szolgáltatás is elérhető online formában, általában az offline termékpaletták alternatívájaként

A kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek mellett egyre több egyéb pénzügyi szolgáltató (pl. mikrohitel, biztosító, befektetési társaság), FinTech vállalkozás és online megoldás kívánja segíteni a fizikai kapcsolatokat mellőző, sok esetben gyorsabb pénzügyi ügyintézést, ami az utóbbi hónapokban tapasztalható koronavírus pandémia miatt a korábbi „csak kényelmesebb” mellett már az „egészségügyileg biztonságosabb” módnak is tekinthető. Összességében a hazai online pénzügyi szolgáltatások kínálati oldalról kielégítőnek, a paletta folyamatosan bővülő. Érdemes azonban megnézni a fogyasztó oldalt, annak érveit, attitűdjeit.

Változások a mindennapi életben, pénzügyekben

A koronavírus-járvány és a megfékezését célzó veszélyhelyzeti intézkedések a mindennapi pénzügyekben is változásokat hoztak, az országos, reprezentatív mintán alapuló felmérése alapján a készpénzes fizetést egyre inkább felváltja a bankkártya használata, megugrott az internetbank és mobilbank szolgáltatások igénybevétele. A végbement változásokat egyfajta kényszer szülte, így hosszú távú hatásai kiszámíthatatlanok, a teljes személyes ügyintézés elsődlegességére való visszarendeződéstől a teljes digitalizációig terjedő skálán mozoghat. Véleményem szerint egyfajta kettősség fog bekövetkezni olyan formában, hogy a különböző internetes és mobil applikációk kényelmessége (gyors, nem helyhez kötött, nincs sorban állás stb.) mellett a komolyabb döntési szituációkban a személyes kapcsolatokon alapuló ügyintézés újra jelentőséget kap.

Online hitelügyintézés?

A hitelfelvétel és a hozzá tartozó adminisztráció sokak számára átláthatatlan, bonyolult folyamat, ezért bizalmat, megnyugvást ad a személyes ügyintézés, kapcsolattartás. Ezek az elvárások az online, telefonon közvetített termékek esetében nem teljesülnek ugyanazon a fokon. Valószínűsíthető, hogy ez az attitűd húzódik meg a jelenlegi felmérés meglepő eredménye mögött is, miszerint az online hitelügyintézés elutasítási foka a járvány hatására sem változott szignifikánsan a korábbi felmérésekhez képest. A kvázi azonos eredményekből sejthető, hogy az online hitelügyintézést elfogadók aránya elérte felső határát, hosszabb távon sem várható drasztikus megugrása.

Óvintézkedések

A veszélyhelyzetben bevezetett intézkedések, kialakult változások sokak számára jártak gazdasági kárral, fizetés-, jövedelem kieséssel, vállalkozási tevékenységek szüneteltetésével vagy megszűntetésével. A kialakult szituáció, illetve bizonyos szolgáltatások elérhetőségének idő-szakos megszűnése (mozi, színház, vendéglátóhelyek) hozzájárult a napi költések csökkenéséhez, egyfajta takarékoskodáshoz. Szintén érthető, hogy a gazdasági recesszió elhúzódásának vélelme a nagyobb, főképp hitelt, kölcsönt igénylő beszerzéseket és beruházásokat is vissza-fogta, az ezzel kapcsolatos terveket nagyrészt átírta.

Kilátások

A felmérés alapján a lakosság döntő többsége nem számít arra, hogy a pandémia elmúltával visszarendeződés várható és minden a korábbiakban megszokott rendben menne tovább, a járványhelyzet elmúlása után a gazdasági válság még hosszasan elhúzódik, az egyes változások hosszabb távra megváltoztatják életünket. Hasonló a vélekedés a pénzügyek online térbe kerüléséről is, a válaszadók véleménye szerint a digitalizáció az online ügyintézés, vásárlás, hitelfelvétel esetében tartósabban fennmaradó változás, mint például a home office-ra, az távoktatásra, vagy a weben történő élelmiszer-beszerzésre való berendezkedés. 

Az igénybevétel lehetőségeit rontja néhány tényező, adottság, úgy, mint a keresleti oldal korlátozottsága (jövedelmi helyzet, képzettség, online ismeretek, internet hozzáférés) és a növekvő pénzügyi kirekesztés. Éppen ezért elengedhetetlen a szükséges kompetenciák fejlesztése, a pénzügyi ismeretek és kultúra fejlesztése, mert ezek nélkül további jelentős előrelépés nem vár-ható.

Kovács Sándor Zsolt
A KRTK Regionális Kutatások Intézete kutatója, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnökségi tagja, közgazdász

Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte 2009-ben pénzügyi eszközök és intézmények szakirányon. Kutatási területe a pénzügyi intézmények és szolgáltatások területi kérdéseire, a pénzügyi kirekesztés különböző aspektusaira (földrajzi, társadalmi, digitális), a környezeti és társadalmi fenntarthatóság pénzügyi intézmények kialakult gyakorlataira terjed ki. A témában több folyóiratcikk, könyvfejezet szerzője, társszerzője.

További cikkek
Pénzügyi döntéseiben rugalmasabb az Y és a Z generáció?
Pénzügyi döntéseiben rugalmasabb az Y és a Z generáció? Kutatás
Pénzügyi döntéseiben rugalmasabb az Y és a Z generáció?

Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.

2024.05.14
Legyél óvatos a pénzügyeidben – tényleg csak ez számít?
Legyél óvatos a pénzügyeidben – tényleg csak ez számít? Vélemény
Legyél óvatos a pénzügyeidben – tényleg csak ez számít?

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – hallottuk szüleinktől és mondjuk el a gyerekeinknek. De biztos, hogy a pénzügyi óvatosság az egyetlen tudás, amit érdemes átadnia egyik generációnak a másik számára?

2024.05.14
Ami a hálószobatitkoknál is nagyobb tabu: „te mennyit keresel?”
Ami a hálószobatitkoknál is nagyobb tabu: „te mennyit keresel?” Vélemény
Ami a hálószobatitkoknál is nagyobb tabu: „te mennyit keresel?”

Társadalmi interakcióink máig tele vannak tabutémákkal, az egészségügyi problémákra, a hálószobatitkokra vagy az ember hitére egyenesen illetlenség kerek-perec rákérdezni. Mégis van egy téma, amitől talán mindennél jobban feszengünk: ez pedig az anyagiak, pontosabban a fizetés kérdése. Ha erre terelődik a szó, hárítunk, hebegünk-habogunk, magyarázkodunk, vagy csak azt valljuk be, hogy elégedettek vagyunk-e az összeggel. Szégyelljük, ha túl alacsony, ha pedig túl magas, a feszültségek elkerülése érdekében hallgatunk róla – hát még, ha munkálkodik bennünk egy jó adag imposztorszindróma!

2024.05.14
{FOOTER_JS}