Cofidis Blog

Hitel nyugdíjasként? Igen, megoldható!

Hitel nyugdíjasként? Igen, megoldható!

Életkori megkötés nélkül, akár kisebb havi jövedelemmel is kaphatunk hitelt nyugdíjasként a Cofidisnél. Mire figyeljünk, ha nyugdíjasként szeretnénk hitelhez jutni? Mit nyújt az online hitelfelvétel?

Nyugdíjasként is adódhat olyan élethelyzet, amikor egy alaposan átgondolt hitelfelvétel jó megoldásnak bizonyulhat. Igen ám, de mi van akkor, ha jövedelmünk alacsonynak bizonyul vagy életkorunk a hitel lejártakor meghaladná a legtöbb bank által elfogadott életkori határt? A Cofidisnél biztonságosan, gyorsan és egyszerűen juthatnak hitelhez a nyugdíjasok is.

Váratlan élethelyzet minden életkorban adódhat. Bárkivel előfordulhat például, hogy hirtelen kell kicserélnie a kazánt, egy lyukadás miatt a radiátort, esetleg a kádat. Előfordulhat, hogy már rég esedékes munkálatok elvégzése válik sürgetővé és nem halogathatjuk tovább a ház vagy lakás körüli javításokat. Az is megeshet, hogy személygépkocsink javítására kell egy nagyobb összeget elköltenünk vagy csak egyszerűen már nem bírunk biciklivel járni az orvoshoz, unokákhoz és időszerű egy saját autó beszerzése. Sok idős, nyugdíjas embernek az egyszeri, nagyobb összegű kiadás nem megoldható, de egy jól átgondolt hitelfelvétellel ebben a korban is élhetünk.

Számít-e a 13. havi nyugdíj a hitelelbírálás során?

A legtöbb bank és hitelintézet 150 ezer forint rendszeres jövedelem alatt nem nyújt hitelt, ami szűkítheti azok számát, akik nyugdíjasként hitelhez juthatnak. Mivel a bankok és hitelintézetek a jövedelemvizsgálatnál nem csak egy hónapot vizsgálnak, hanem 3-6 hónap átlagát, így a több részletben folyósított 13. havi nyugdíj nem segít.

Ezzel szemben a Cofidisnél a Megújuló Hitel termék esetében elegendő a havi 70 ezer forintos rendszeres nettó jövedelem igazolása.

Természetesen minden hitelintézetnek – így az online hitelezésben specialista Cofidisnek is – tartania kell magát a jövedelemarányos törlesztési mutatóhoz (JTM), amely azt mutatja meg, hogy milyen arányban terhelhető a hitelfelvevő havi rendszeres jövedelme (ebben az esetben nyugdíja) a hitellel. A JTM része a Magyar Nemzeti Bank által kidolgozott adósságfék szabálynak, amelynek célja megelőzni a lakosság eladósodását. A mutatót minden 300 ezer forint feletti hitelösszegnél kötelezően vizsgálja a bank vagy hitelintézet, és ha az igénylő már rendelkezik olyan hitellel, amelynek eredeti összege a 300 ezer forintot nem haladta meg, akkor az ez alatti hitelösszegek esetében is.

A JTM értelmében forint alapú személyi kölcsönöknél a havi nettó jövedelem legfeljebb 50 (vagy ha az ügyfél igazolt havi nettó jövedelme eléri vagy meghaladja az ötszázezer forintot, 60) százalékát fordíthatjuk törlesztésre.

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk, ha nyugdíjasként szeretnénk hitelhez jutni?

Aki nyugdíjasként szeretne hitelt felvenni, annak szüksége lesz a nyugdíj éves elszámoló lap másolatára, vagy ha valaki véglegesített rokkantnyugdíjas, akkor ezen felül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított határozat fénymásolatára a véglegesítésről.

A nyugdíjhoz kapcsolódó dokumentumokon túl természetesen a szokásos papírjainkat is kérni fogja a hitelintézet: kelleni fog a személyi igazolvány, útlevél vagy kártya alapú gépjárművezetői engedély, lakcímkártya. Ezen túlmenően szükség lesz két hónapnál nem régebbi bankszámlakivonatra, egyéb jövedelemigazolás (például ingó, ingatlan bérlői jövedelem) NAV által kiállított fénymásolatára.

Mire figyeljünk, ha nyugdíjasként hitelfelvételben gondolkodunk?

Az alábbi szempontokat érdemes alaposan végiggondolnunk, mielőtt belekezdenénk egy hitelfelvételi procedúrába.

  • Járjunk utána a hiteltermékeknek, hasonlítsuk össze őket! Jó, ha tudjuk, hogy a különféle hiteltermékeket a legreálisabban a THM, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató segítségével tudjuk összehasonlítani. Fontos, hogy bár sokan a kamatot nézik ilyenkor, az nem mutat teljes képet. A kamat a kölcsönvett pénz használati költsége, de egy sor egyéb díjat nem tartalmaz. A THM viszont tartalmazza a kamatot és az egyéb kötelezően fizetendő díjakat is, így a hitelek összehasonlításánál a THM egy jó kiindulópont lehet.

  • Mekkora törlesztőt fogunk tudni biztonsággal fizetni? Ha úgy látjuk, hogy mindenképpen fel kell vennünk hitelt, akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy fogjuk-e tudni biztonsággal fizeni a hitelt hónapról hónapra. Akár készíthetünk háztartási költségvetést, így a bevételek és kiadások számbavétele során már el fogjuk tudni dönteni, milyen mértékű törlesztőrészlet fizetésére leszünk képesek.

  • Olvassunk el mindent, szakértő segítségét is kérhetjük! Már a hiteltermékek böngészése során is támadhat egy sor kérdésünk, amelyekre ha nem találjuk a válaszokat, nyugodtan kérjük szakember segítségét. Ugyanúgy érdemes szakértőhöz fordulni, ha már a szerződéstervezetet kell átnéznünk. Inkább menjünk biztosra és értsünk mindent, minthogy elsikkadjon egy-egy fontosabb részlet.

Ma már teljesen online intézhetjük a hitelfelvételt

Egyre jobban terjed az online ügyintézés és a digitális termékek a felhasználók körében a pénzügyek tekintetében is: a Magyar Nemzeti Bank 2021-es FinTech és Digitalizációs Jelentéséből is kiderül, hogy a lakosság körében a pénzügyekkel kapcsolatos kizárólag személyes ügyintézés már kevésbé preferált. 44 százalék jellemzően online, 38 százalék online és offline is, valamint csak 18 százalék intézi inkább személyesen (pl. bankfiókban) a pénzügyeit.

A Cofidis Magyarországon az online hitelfelvétel specialistája, így akár teljes mértékben intézhetjük online a hitelfelvételt egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a hitelintézettel. A hitelintézet legfrissebb, reprezentatív Hitel Monitor kutatásából kiderül, hogy egyre jobban teret nyer az online hitelügyintézés is: tízből hét ember tartja egyszerűbbnek a pénzügyek online ügyintézését napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Ami az online hitelfelvétel technikai feltételeit illeti, laptop és asztali számítógép használata esetén szélessávú internetkapcsolatra midenképpen szükségünk lesz. A kameránknak minimum HD felbontásúnak kell lennie, az ajánlott böngészők között pedig jó ha a legfrissebb Chrome, Firefox, Opera vagy Safari 11 van letöltve.

A Cofidisnél 100 százalékban tudunk online hitelfelvételt intézni videóhívással vagy akár önkiszolgáló módon, szelfi azonosítással. Ha bármiben elakadnánk, nyugodtan kérjünk visszahívást.

Az online hitelfelvétel 100 százalékban biztonságos: minden videóanyagot és feltöltött dokumentumot egy zárt rendszerben tárol a Cofidis, így illetéktelenek semmi esetre sem férhetnek hozzá. Ezen kívül a hitelfelvételt kényelmesen, az otthonunkból elvégezhetjük, amellyel gyorsan, egyszerűen, akár 24 óra alatt hitelhez juthatunk, akárhány évesek is vagyunk.

Cofidis Megújuló Hitel referencia THM:
34,20% (1,5 millió Ft és 53 hónap esetén)
36,97% (0,5 millió Ft és 37 hónap esetén)

További cikkek