Cofidis Blog

4 tipikus élethelyzet, 4 személyi hitel – kalauz a hitelek világában

4 tipikus élethelyzet, 4 személyi hitel – kalauz a hitelek világában

Attól függően, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben találjuk magunkat, eltérő pénzügyi megoldások jelenthetik a kiutat. Néhány hétköznapi példán keresztül megmutatjuk, mikor melyik személyi kölcsön vagy hitel felvételét érdemes megfontolni, és hogy ezek milyen előnyökkel járnak.

Elmondható, hogy sokan vannak, akik nem tudják teljesen önerőből, mindenféle pénzügyi segítségnyújtás és támogatás nélkül leélni az életüket. Nehéz helyzetben a legkézenfekvőbb a családtól, rokonoktól vagy barátoktól kérni kölcsönt, azonban ők nem mindig tudnak segíteni, illetve az sem ritka eset, hogy a tartozás a kapcsolatra is negatív hatással van. Éppen ezért érdemes ilyenkor a rugalmas összegű, kiszámítható kamatozású, illetve mindkét fél érdekeit védő szerződésen alapuló hitelfelvétel lehetőségeit megvizsgálni. Nagyon sokféle személyi kölcsön és hitel létezik a piacon, így elsőre nem biztos, hogy tudjuk, melyek azok, amelyek a mi konkrét helyzetünkben megoldást jelentenek. Erre igyekszünk most választ adni néhány példa bemutatásával.

Életünk során rengeteg olyan helyzet adódik, amikor a továbblépéshez pénzre van szükségünk. Például egy álom megvalósításához, az életkörülményeink javításához, nagyobb beruházásokhoz, esetleg hirtelen jött problémák megoldásához. Jobb esetben rendelkezünk azzal a tartalékkal, amiből ezeket meg tudjuk oldani, de a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon milliók élnek megtakarítás nélkül. Az embereknek viszont vannak terveik, álmaik, váratlanul jött problémáik, amelyeket valahogy finanszírozni kell. A leggyorsabb megoldás ilyenkor egy személyi kölcsön lehet.

Mihez kell a pénzügyi segítség, avagy mi a hitelcélunk?

Ha megfogalmazódott bennünk az igény, hogy hitelre van szükségünk, első lépésként érdemes végigvenni néhány nagyon fontos kérdést. Mire szeretnénk kölcsönt felvenni? Pontosan mennyire lenne szükségünk és milyen hosszú ideig tudjuk fizetni a törlesztőrészletet? Az is lényeges kérdés, hogy szabadon szeretnénk felhasználni a kölcsönzött összeget, vagy célhoz kötötten költenénk el. Mindkét alternatívának vannak előnyei és hátrányai is, ezekkel is jó, ha tisztában vagyunk. Ezekhez a kérdésekhez nyújt támpontokat a “Hitelesen a személyi hitelről” cikkünk, amelyben tippeket adunk a hitelek világában való elinduláshoz.

A szabad felhasználású kölcsönök esetében a hitelcélt tekintve nem tartozunk elszámolással a hitelintézet felé, hiszen ahogy a nevében is szerepel, „szabadon”, arra költhetjük el az összeget, amire szeretnénk. Ennek egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nem kell ingatlan- vagy tárgyi fedezettel számolnunk, ahogy például egy lakáshitel vagy egyéb határozott célú hitel esetében. Ugye ez annyit jelent, hogy a megállapodásba bevont vagyontárgy (pl. gépjármű) vagy ingatlan lesz majd az a biztosíték, amire igényt tarthat a hitelintézet, ha úgy látja, hogy nem tudjuk fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Azáltal, hogy a személyi kölcsön esetében nincs ilyen biztosíték, a THM és a törlesztőrészlet magasabb lehet, erre azonban érdemes úgy tekinteni, mint a szabad felhasználás egyfajta költségére.

Ezekkel az alapvető támpontokkal a zsebünkben egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb hitelfajtát. Na de mégis milyen helyzetekben nyújtanak megfelelő segítséget? A lenti példák egy-egy konkrét szituációt vázolnak fel, de mivel szabad felhasználású kölcsönökről beszélünk, a felhasználási lehetőségek jóval szélesebb spektrumon mozognak.

Tervezett kiadások nem tervezett plusz költségei

A ház- és lakásfelújítási munkálatokat az ember általában pár évre előre megtervezi, hogy legyen ideje spórolni a várható, akár több millió forintos kiadásokra. Ám sokszor a terveinket felülírja az élet, és hirtelen plusz költségekkel kell szembenéznünk: előre kell hozni egy felújítást egy erősebb vihar okozta kár miatt, vagy az sem ritka eset, hogy felújítási munkálatok közben derül fény valamilyen rejtett problémára, amit mihamarabb orvosolni kell. Lakásvásárlás esetén is előfordulhat hasonló helyzet: már évek óta gyűjtünk egy közös lakra, viszont egy új családtag korábbi érkezése miatt előrébb kell hozni a lakásvásárlást, de még nem gyűlt össze a szükséges mennyiségű összeg, esetleg nem számoltunk a lakásárak meredek növekedésével (ahogy azt az elmúlt tíz évben tapasztalhattuk). Mindkét esetben jól jöhet egy olyan szabad felhasználású személyi kölcsön, amelynek egy részével kiegészíthetjük a lakás célú megtakarítást, a másik részét pedig például a további munkálatokba, bútorokba fektethetjük.

Ilyen és ehhez hasonló esetekben a Minősített Fogyasztóbarát Hitel megfelelő választás lehet. Na de mitől lesz egy hitel fogyasztóbarát? A minősített fogyasztóbarát kifejezés azt jelenti, hogy a hitel megfelel a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott ügyfélbarát feltételeknek. Ide tartozik a Cofidis fix kamatozású, szabadon felhasználható Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele is. A 3 és 10 millió forint közötti felvehető összegnek, a szabad felhasználásnak, illetve a kedvező kamatnak köszönhetően célszerű megoldás lakásvásárlás és -felújítás fedezéséhez. Ráadásul teljesen online igényelhető, és pozitív hitelbírálat esetén, ha minden elvárt dokumentum a rendelkezésünkre áll, gyorsan, mindössze két napon belül megtörténik az utalás.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel referencia THM:
10,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

Gyors segítség a váratlan helyzetekre

A pénzügyi tudatosság és a várható költségek rendszeres vezetése nagymértékben meg tudja könnyíteni a váratlan helyzetek kezelését is. Ha figyelünk arra, hogy tudatosan tervezzük kiadásainkat, illetve félreteszünk a váratlan helyzetekre, várhatóan mindig lesz hová nyúlni, ha azonnal pénzre van szükségünk. Erről részletesebben a “Pénzügyi tudatosság nem csak profiknak” címűcikkünkben írtunk. Ez azonban nem mindenki számára megoldás, illetve vannak olyan nem várt események, amelyekre nem lehet felkészülni, viszont azonnali megoldást igényelnek. Akinek a lakásában volt már csőtörés vagy beázás, az tudja, hogy ilyenkor a lehető leggyorsabb megoldásra van szükség.

Egy kazáncsere vagy a konyha teljes felújítása is okozhat fejtörést, ilyenkor is gyors cselekvésre van szükség, hiszen konyha és fűtés nélkül szinte lehetetlen hosszú hónapokig élni mindennapjainkat. Ugyanígy előfordulhat egy motorhiba az autónál, vagy akár egy baleset, ami után a jármű javíttatása néha meglepő összegeket is elérhet. Ha pedig úgy döntünk, hogy vásárlunk egy újat, akkor még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Ha nem szeretnénk, hogy a probléma gyors megoldása a szükséges összeg beszerzésén múljon, olyan hitelterméket érdemes választani, amelynél akár 24 órán belül a számlánkra érkezhet a kölcsön. Ilyen a Cofidis Fapados Kölcsöne, amely segítséget nyújthat az ehhez hasonló, szorultabb helyzetekben. Nincsenek rejtett költségek és extra szolgáltatások sem (hiszen ennél a hitelterméknél a plusz szolgáltatásokért csak azoknak kell fizetniük, akik azokra valóban igényt tartanak), így nem várt fordulatok és kiadások nélkül, fix kamatozás mellett rendezhetjük a törlesztőrészleteket. 800 ezer és 10 millió forint közötti összeget lehet felvenni, így a kisebb károktól a komolyabb javításokig sokféle helyzetre jelent pénzügyi megoldást.

Fapados Kölcsön Referencia THM:
15,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

Tartalék megoldás a váratlan költségekre

A váratlan események nem mindig járnak hét számjegyben mérhető károkkal, előfordul, hogy néhány százezer forintra lenne csak szükség, hogy megoldjuk a hirtelen jött problémát. A kedvenc mosógépünk tíz év után felmondja a szolgálatot, egy zárlat következtében a villanykábelek meghibásodnak, de az autóban is bármikor felütheti a fejét egy olyan műszaki gond, ami azonnali szervizelést igényel. Felmondta a szolgálatot a gyerek laptopja, de szüksége van újra, hogy tudjon tanulni. Ezekkel a váratlan helyzetekkel bármikor szembesülhetünk, nem igazán lehet felkészülni rájuk, azonban megoldás lehet, ha van egy olyan állandó hitelkeretünk, amelyet bármikor lehívhatunk, ha megtörténik a baj. Nem szükséges hosszasan keresgélni a pénzügyi intézetek és a hiteltermékek között, egyszerűen csak hozzányúlunk a korábban feltöltött hitelkerethez, és 24 órán belül már rendelkezésre is áll a kívánt összeg

Ezen az elven alapul a Cofidis Megújuló Hitele is, amelyet már 100 ezer forinttól lehet igényelni, tehát kisebb javításokra, gépcserékre, új eszközök vásárlására is használható, de mivel szabad felhasználású, akár képzéseket vagy utazásokat is lehet vele finanszírozni. Előnye, hogy akár havonta, részletekben is lehívható a hitelkeret, és a rendszeres törlesztőrészleten felül bármikor, bármekkora összeg visszafizethető.

Cofidis Megújuló Hitel referencia THM:
34,20% (1,5 millió Ft és 53 hónap esetén)
36,97% (0,5 millió Ft és 37 hónap esetén)

Többet, egy kézben

Sokakkal előfordul, hogy a túl sok kiadás miatt egy idő után a tartozásaik, törlesztőrészleteik feltornyosulnak, és csak nehezen, sokszor késve tudják befizetni őket. Ha egyszerre több hitelkártyát használunk, miközben akár két-három korábbi kölcsönt is törlesztenünk kell, átláthatatlanná, nehezebben kiszámolhatóvá válhat a költségvetésünk, ha pedig rokonoktól, ismerősöktől is kértünk kölcsön pénzt, még bonyolultabbá válhat a helyzet. Ha ez az időszak túl sokáig tart, az ember azt érezheti, hogy adósságspirálba kerül, és nem tudja, hogyan másszon ki belőle. Az ilyen esetekre jelentenek megoldást a hitelkiváltást lehetővé tévő konstrukciók.

A Cofidis Adósságrendező Hitele olyan hitelkiváltó lehetőség, amellyel meglévő, nem jelzálog alapú hiteleinket – ami lehet például autó-, áru- vagy lakáshitel, de hitelkártyáink, folyószámlahitelünk is – cseréljük le egyetlen hitelre. Sőt akár egyetlen kedvezőtlen (magas törlesztőrészletű vagy THM-ű) hitel kiváltását is érdemes megfontolni, hiszen már így is csökkenthető a törlesztőrészlet, több hitel vagy személyi kölcsön esetén pedig a megtakarítható összeg is magasabb lehet. Arról nem is beszélve, hogy az ügyintézés is sokkal egyszerűbbé válik, hiszen csak egyetlen helyre kell befizetni a törlesztőket, ráadásul a hitel felvétele és törlesztése 100 százalékban online is intézhető.

Cofidis Adósságrendező Hitel referencia THM:
15,35% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

Mielőtt belevetnénk magunkat a hitelek világába, mindenképp érdemes előre tájékozódni, és saját helyzetünket is felmérni, hogy lássuk, milyen pénzügyi lehetőségekkel érdemes számolnunk. Az a fontos, hogy nagyobb összeget tudjuk felvenni? Vagy hogy 24 órán belül a számlánkon legyen a hitel? Esetleg az életvitelünk miatt a gyors és könnyű ügyintézésen van a hangsúly? Bármelyik is legyen a prioritás, mindig érdemes alaposan elolvasni a hitelek leírásait, illetve felvenni a kapcsolatot a pénzintézet munkatársaival, akik személyre, illetve helyzetre szabva tudnak megoldást kínálni.

További cikkek