adóstárs szerepe

Mi az adóstárs szerepe a hitelfelvételnél

Ahogy nő a hitelfelvételi kedv, egyre inkább szükséges beszélni az adóstárs szerepéről a hitelfelvétel során. Idén a késő tavaszi és nyári hónapokban szinte minden hiteltípus esetében többet hiteleztek a pénzintézetek, mint egy évvel korábban – derül ki az MNB adataiból. Míg lakáshitel esetében szinte mindig szükséges adóstárs bevonása a hitelszerződésbe, addig más hiteleknél, mint például a személyi kölcsön esetében is szükség lehet rá, ha nagyobb hitelösszeghez szeretnénk hozzájutni, vagy ha a hitelintézet csak így nyújtana hitelt. Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy milyen felelősséget vállalunk adóstársként, illetve kezesként.

A nagy számok törvénye alapján, minél több hitelkihelyezés történik, annál többen lesznek adóstársak is a hitelfelvételi folyamat során. Ha megnézzük a legutóbbi jegybanki hitel- és betéti statisztikákat, akkor a lakossági hitelezéssel kapcsolatban kiderül, hogy idén júliusban a tavalyihoz képest 65 százalékkal több hitelkihelyezés történt, az éves kumulált adat pedig 38 százalékos növekedést mutat. Személyi kölcsön esetében 59 százalékkal többet vettek fel idén júliusban a tavalyihoz képest és a kumulált adat is 25 százalékos emelkedést jelez. Ennek a növekedésnek a hátterében részben a kedvező kamatok, valamint az új lakástámogatások állnak, mint amilyen a többgenerációs CSOK, vagy éppen az otthonfelújítási támogatás.

Lakáshiteleknél szinte mindig, de egyéb hiteleknél is gyakori az adóstárs bevonása a hitelszerződésbe. Az adatokra vonatkozóan egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, melyek szerint például lakáshitel esetében tízből kilencnél van adóstárs. Személyi kölcsönnél is ugyanúgy kérheti a hitelintézet az adóstárs bevonását, vagy éppen az adós szeretne így több hitelhez jutni.  

Ki lehet adóstárs?

Adóstárs csak olyan személy lehet, aki rendelkezik olyan rendszeres jövedelemmel, ami nincs túlzott mértékben leterhelve adóssággal, valamint megfelel a hitelfelvételnél előírt feltételeknek. Hiteltípustól is függhet, hogy ki lehet adóstárs, így például a CSOK hitel esetében a házastárs (vagy élettárs) mindkét fele automatikusan adós lesz, adóstársnak pedig csak közeli hozzátartozó (szülő, testvér, nagyszülő stb.) vonható be. Babaváró hitelnél is mindkét fél automatikusan adós, viszont itt nem vonható be adóstárs. Személyi kölcsönök esetében legtöbbször függ az adott hitelintézet hitelezési szabályzatától, hogy kit fogad el adóstársnak. A leggyakoribb, hogy közvetlen családtag lesz az adóstárs, de sokszor bárki, például egy barát is lehet.

Miért lehet szükség adóstársra a hitelfelvételnél?

Adóstárs bevonásának több oka is lehet. Mivel az adós és az adóstársak jövedelmét a hitelintézetek együttesen nézik, ezért gyakori indok, hogy a nagyobb hitelösszeg reményében vonunk be adóstársat hitelfelvevőként. Tehát mi is dönthetünk úgy, hogy adóstársat vonunk be a hitelszerződésbe annak érdekében, hogy több hitelt kaphassunk. Személyi kölcsön esetében ez szükséges lehet, de az is előfordulhat, hogy a hitelt igénylő például túl fiatal, és ezért kéri a hitelintézet az adóstárs bevonását.

Nagy összegű hiteleknél, mint amilyen a lakáshitel – de akár egy nagyobb összegű személyi kölcsönnél is – a pénzintézetek szinte mindig ragaszkodnak az adóstárs bevonásához, aki lakáshitel esetében az adós élettársa vagy házastársa. Személyi kölcsönnél jellemzően a hitelintézet hitelezési szabályzatától függ, ki lehet adóstárs.

Ami biztos, hogy a hitelező mindig megvizsgálja a leendő hiteligénylő pénzügyi helyzetét, rendszeres jövedelmét, foglalkoztatásának körülményeit, valamint pénzügyi előtörténetét, egyéb biztosítékait stb. Jellemzően, ha nem érkezik rendszeres jövedelem a bankszámlánkra, nem rendelkezünk nyolcórás, bejelentett munkaviszonnyal, esetleg egyéni vállalkozóként nem tudunk felmutatni egy éves lezárt üzleti évet, vagy ha túl fiatalok vagyunk, akkor a pénzintézet kérheti az adóstárs bevonását a hitelfelvételnél.

Ronthat az esélyeinken egy adóstárs?

A potenciális adóstárs nem minden esetben befolyásolja pozitívan a hitelbírálat eredményét a hitelfelvételi folyamat során. Ronthatja az esélyeinket például akkor, ha az adóstársnak bevonni kívánt személy szerepel a negatív KHR listán, de akkor is, ha hónapról hónapra a folyószámlahiteléből él valaki. És természetesen akkor sem segítség az adóstárs, ha már van meglévő hiteltartozása a választott személynek és a jövedelme már nem bír el több tartozást, hiszen ebben az esetben az ő jövedelmét nem tudja a hitelező beszámítani a hitelösszeg kalkulálásakor.

Ki a kezes?

A kezesre ugyanúgy ráhárul a fizetési kötelezettség, amennyiben az adós nem fizeti a hitelét. Az úgynevezett készfizető kezesnél a hitelintézetnek nem kell megvárnia a sikertelennek nyilvánított tartozásbehajtást, hanem azonnal követelheti a készfizető kezestől a tartozás megfizetését, ha az adós nem fizet.

Mit vállal az adóstárs?

Az adóstárs ugyanúgy teljes jövedelmével és vagyonával felel, mint maga az adós, tehát az adóssal azonos felelősséget vállal a hitel visszafizetésére. Mind az adós, mind az adóstárs a pénzintézet felé a teljes kölcsönösszeg és annak járulékai megfizetésére köteles, a pénzintézet bármelyiküktől követelheti a teljesítést, de ha bármelyikük teljesít, a pénzintézettel szemben a teljesített rész erejéig a többiek kötelezettsége is megszűnik. Az adós és az adóstárs egymás szerződésszegéséért is felelnek.

Válás esetén egyébként, ha az egyik fél adóstárs a házasságban (és amennyiben nem történt házassági vagyonmegosztás még a hitelfelvétel előtt, illetve házassági szerződés sem született), akkor bonyolódik a helyzet annyiban, hogy a hitelezővel is meg kell állapodnia a feleknek a fennálló hiteltartozásról. Ha ez nem történik meg, akkor mindkét fél fizetési kötelezettséggel fog rendelkezni. Tehát ha a volt házastárs (adós) nem fizet, akkor az adóstársra terhelődik a fizetési kötelezettség.

Sajnos előfordulhat olyan eset is, hogy az adós meghal. Ilyen esetben az adósság visszafizetése mind az örökösöket, mind az adóstársat terheli. Ekkor a halotti anyakönyvi kivonattal fel kell keresni a hitelező pénzintézetet.  

Mire figyeljünk?

Minden egyes hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni a piacon és felmérni a lehetőségeinket. Ha szükséges, nyugodtan kérjük független szakember tanácsát, aki segíteni fog eligazodni a hitelek, azon belül akár a személyi kölcsönök tengerében. Bizonyos esetekben nem kerülhetjük el, hogy adóstársak legyünk (például házastársként lakáshitelt veszünk fel), de jól gondoljuk meg, ha adóstársnak kér fel bennünket egy családtagunk, rokonunk vagy esetleg barátunk, hiszen saját jövedelemünkkel, illetve vagyonunkkal felelhetünk azért, ha ő esetleg nem tudja teljesíteni a havi befizetéseket. Nagyobb összegű hitel vagy személyi kölcsön felvételénél gondoljuk meg a hitelfedezeti biztosítás lehetőségét is, amellyel bebiztosíthatjuk magunkat és családunkat arra az esetre, ha egy nem várt esemény miatt egy ideig nem tudnánk fizetni a havi törlesztőrészleteket.

Kapcsolódó cikkek