Cofidis Blog

Most érdemes hitelt felvenni otthonfelújítási támogatás mellé

Most érdemes hitelt felvenni otthonfelújítási támogatás mellé

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, egy lakás- vagy házfelújítás sok időt és energiát – nem mellesleg pénzt – igényel. Sokan hosszú évekig tervezik és spórolnak, mielőtt végre belevágnak, de gyakori az az eset is, amikor a felújítás hirtelen válik szükségessé.

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, egy lakás- vagy házfelújítás sok időt és energiát – nem mellesleg pénzt – igényel. Sokan hosszú évekig tervezik és spórolnak, mielőtt végre belevágnak, de gyakori az az eset is, amikor a felújítás hirtelen válik szükségessé. Bármelyik eset is áll fenn, számos kérdést meg kell válaszolni, mielőtt az ember belevág a nagy projektbe, hogy idő- és költséghatékonyak legyenek a felújítási folyamatok. A „mit” és „hogyan” mellett valószínűleg a „miből” a legfontosabb kérdés, főleg akkor, ha kevés az idő a tervezésre. Jó hír, hogy a gyermeket nevelő családoknak még elérhető az otthonfelújítási támogatás, amely mellett a hitelfelvétel is kedvezőbb lehet a családoknak.

Hogyan álljunk neki egy felújításnak?

Tudatos költségvetés, sok-sok energia, türelem, rászánt idő és nem utolsósorban kitartás – ezekre mind hatalmas szükségünk van, mikor otthonunk felújításába kezdünk. Fontos, hogy legyen egy terv a fejünkben: mik azok a legfontosabb, akár elengedhetetlen felújítási munkálatok, amelyeknek akkor is meg kell valósulnia, ha például egyszerre nem tudjuk megvalósítani a teljes felújítást. Mely helyiségeket, berendezési tárgyakat, bútorokat szükséges most korszerűsíteni, és mik azok, amelyek később is ráérnek. Ezeket mind érdemes fontolóra venni mielőtt otthonfelújítási támogatást igénylünk, illetve hitelt, például otthonfelújítási kölcsönt szeretnénk felvenni.

A költségvetés tervezésénél érdemes elkülöníteni az egyes tételeket fontosság szerint. Ha már a kötelező kiadások is jóval meghaladják eredeti elképzelésünket, egyrészt érdemes megvizsgálni, hogyan lehet költséghatékonyabb a felújítás, másrészt javasolt szétnézni az elérhető külső források között. Egy nagyobb összegű hitel és/vagy a vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás lehetőséget adhat arra, hogy ne szűk keretek közé szorítsuk a munkálatokat, az esetleges váratlan kiadásokat is fedezni tudjuk, illetve akár minőségibb anyagokba vagy munkaerőbe fektessünk.

Állami segítség a felújításhoz

Mielőtt belevágunk a felújítási munkálatokba, célszerű alaposan körbejárni a lehetőségeket, hogy legyen egy elképzelésünk arról, milyen vissza nem térítendő támogatások, illetve hitelek, például személyi kölcsönök állnak rendelkezésünkre. Amit mindenképp érdemes megfontolni, az az állam által 2021 januárjában elindított otthonfelújítási támogatás, amellyel kifejezetten felújításokat és otthonkorszerűsítési tevékenységeket lehet finanszírozni.

Az Otthonteremtési Program keretein belül az állam segítséget nyújt azoknak a gyerekes családoknak, illetve egyedülálló szülőknek, akik megfelelnek az előírt kritériumoknak (lásd lejjebb), így ők otthonfelújítási támogatást igényelhetnek. Azzal azonban már az elején jó, ha tisztában vagyunk, hogy az állami támogatást utólag, a felújítást követően kapjuk kézhez, és csupán egy alkalommal, így értelemszerűen az elején elengedhetetlen a saját erő a részünkről. A támogatás népszerűségét mutatja, hogy már több mint 20 ezer család igényelte, és több mint 10 ezer meg is kapta az összeget. A munkálatok befejezését követően 2022. december 31-ig lehet benyújtani az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmet. További fontos információ, hogy a kérelem az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül adható be.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A program részleteiről a Magyar Államkincstár oldalán olvashatunk, ahol többek között kitérnek az alábbi pontokra:

  • a maximum 3 millió forintos támogatás már meglévő ingatlan felújítására, korszerűsítésére igényelhető
  • a támogatás igénybevételéhez minden munkálatot számlával kell igazolni utólag, ezeknek a költségeknek az 50%-át fedezi majd az állami támogatás (max. 3 millió forintig)
  • fel kell tudnunk mutatni a megbízási szerződést is, amelyet a munkálatokat végző vállalkozóval kötöttünk
  • fontos, hogy a teljes számla 25 százalékát mind az anyagköltségnek, mind a munkadíjnak el kell érnie, hogy a teljes számlaösszeg felét támogatásként el lehessen nyerni
  • olyan családok vehetik igénybe, ahol legalább egy, 25 év alatti gyermek él. Fontos, hogy a felújítást a gyermek 25. életévéig be kell fejezni. Az alsó határ a 12. hetet betöltött magzat.
  • abban az esetben jár a támogatás, ha „az igénylő, illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű tulajdoni hányaddal rendelkezik”, és legalább 1 éve be is vannak jelentve az adott lakcímre
  • az igénylőnek rendelkeznie kell magyarországi tb-jogviszonnyal legalább 1 évre visszamenőleg – maximum 30 napos megszakítással
  • az igénylőnek ne legyen köztartozása
  • az egy háztartásban élő házas vagy lakótársak csak együttesen igényelhetik a támogatást, ez esetben a tb jogviszonyt elég az egyik félnek, a köztartozásra vonatkozó pontot viszont mindkettőjüknek teljesíteni kell
  • kizárólag azokat a számlákat fogadják el az otthonfelújítási támogatás elbírálásánál, amelyeket 2021. január 1-je után állítottak ki az igénylő nevére.

Mire vehetjük fel az otthonfelújítási kölcsönt, és milyen munkálatok térülnek meg a leghamarabb?

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra is felhasználható, legyen az télikert kialakítása vagy kerítés- és teraszépítés, de akár egy teljes lakásfestés, konyhafelújítás is szóba jöhet. A nagyobb volumenű felújításoktól (tetőcsere, galériaépítés, lépcsők vagy kocsibeálló kialakítása) szinte a legapróbb részletekig van lehetőségünk otthonunkat elképzeléseink szerint alakítani. A teljes listáért érdemes ide kattintani, illetve ajánljuk a Magyar Államkincstár GYIK oldalát, amely folyamatosan frissül. Itt többek között az is egyszerűen megtudható, hogy mire nem igényelhetjük a támogatást.

A korszerűsítésre vonatkozó munkálatok is a program részét képezik, így a víz, a csatorna-, az elektromos- és a gáz-közműszolgáltatás bevezetésére, valamint ezek belső hálózatának cseréjére vagy kiépítésére is igénybe vehetjük az állam támogatását. Egy felújítás során érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen korszerűsítések térülnek meg a leghamarabb, mik azok az átalakítások, amelyek például energiahatékonyabbá teszik otthonunkat. Ide sorolhatjuk a nyílászárók és szigetelések cseréjét, amelyeknek köszönhetően télen nem vagy lassabban szökik el a meleg levegő, így spórolni lehet a fűtésen, de szintén kifizetődő a napkollektorok, napelemes rendszerek, megújuló energiaforrások kiépítése, amellyel az áramköltségeken lehet spórolni.

Kezdeti segítség hitellel

Ahogy feljebb említettük, az otthonfelújítási támogatás összegét utólag, a munkálatok befejezése, illetve a számlák bemutatása után lehet igénybe venni, így a felújítás megkezdéséhez mindenképp saját erőből kell finanszíroznunk a szakembereket és a szükséges anyagokat. Ha nem tudjuk a teljes felújítást finanszírozni, érdemes olyan összegű  személyi kölcsönt felvenni, amelyet később részben vagy egészben az igényelt támogatásból visszafizethetünk. A hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódnunk a buktatókról és a feltételekről (ideértve különösen az előtörlesztési díj mértékét), hogy ne érjenek váratlan meglepetések, ennek a részleteit egy korábbi, Hitelesen a személyi hitelrőlcímű cikkünkben kifejtettük. A Cofidis hitelei közül a szabad felhasználású Fapados Személyi Kölcsön vagy a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel nyújthat lakásfelújításhoz kedvező feltételeket. 800 ezer és 10 millió forint közötti összeg vehető fel, így ha 6 millió forintot igénylünk, és a felújításhoz köthető költségeket megfelelően igazolni tudjuk, akkor legfeljebb a felét vissza is kapjuk.

Online egyszerűbb!

Nagy mértékben megkönnyíti a dolgunkat, hogy mind a Fapados Kölcsönnél, mind a Cofidis további hitelkínálatánál online folyik a hitelfelvétel és az ügyintézés, hiszen gyorsan, akár 24 órán belül folyósításra kerülhet az igényelt összeg. Nincs sorban állás, nincsenek papírhalmok, mindent egy helyen, követhetően rendezhetünk a hitelfelvétel során, amelyet önkiszolgáló módon, az otthonunk kényelméből intézhetünk. Így nem jelent majd problémát egy lakásfelújítás és a vele járó pénzügyek sem, hiszen kellő felkészültséggel és a megfelelő tudással a zsebünkben vágunk neki a feladatnak.

Fapados Kölcsön Referencia THM:
15,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

További cikkek