Cofidis Blog

Milyen tényezők befolyásolják a hitelbírálat idejét?

Milyen tényezők befolyásolják a hitelbírálat idejét?

Az, hogy a hitelbírálat mennyi idő alatt zajlik le, elsősorban a hitel típusától és a hitel összegétől függ. Cikkünkben mindent elárulunk a folyamatról!

Bármikor bárkinek lehet szüksége hitelre, ezért a hitelezés folyamatának ismerete része a pénzügyi kultúránknak, mondhatni, hogy ma már az általános műveltség része kellene, hogy legyen. A legtöbb fiatal pár nem kap ajándékba lakást, már csak a szükséges önerő előteremtéséhez is évek megtakarítása szükséges. Előnyben vannak azok, akik ismerik a lakástámogatási lehetőségeket és a hitelfelvétel folyamatát, a banki elvásárokat.

Cikkünkben azoknak nyújtunk segítséget, akik fontolgatják a hitel felvételét, de nem tudják, hogyan is zajlik pontosan a hitelbírálat, mi előzi azt meg, mire számíthatnak majd a folyósítás után.

Mi is az a hitelbírálat?

Hitelbírálatnak nevezzük azt a döntést előkészítő folyamatot, amelynek keretében a hitelintézet megvizsgálja a hiteligénylő hitelképességét és megállapítja a folyósítható hitel nagyságát.

Magyarországon csak a felügyelet (MNB), vagy más Európai Uniós tagállami felügyelet engedélyével működő bankok vagy pénzügyi vállalkozások kínálhatnak hitelt. Vagyis a hitelezés folyamatát szigorú törvényi szabályok és felügyeleti előírások által meghatározott eljárásrend rögzíti. A hitelbírálat magába foglalja az adósminősítés mellett a fedezetértékelést is. Az, hogy a hitelbírálat mennyi idő alatt zajlik le, elsősorban a hitel típusától és a hitel összegétől függ. A kis összegű hiteleket gyorsan, szinte egy automatizmus alkalmazásával alacsonyabb döntési szinteken bírálják el, a nagyobb összegű hitelekről azonban az adott pénzügyi szervezet valamilyen központja dönt (ez növeli a hitelbírálat idejét).

A hitelbírálat során fontos az is, hogy a pénzintézetek ellenőrzik az ügyfél adatainak és a bekért dokumentumoknak a hitelességét, megvizsgálják munkahelyi, vagyoni és jövedelmi viszonyait, adott esetben a biztosítékul szolgáló ingatlan vagy más fedezet értékét, majd ezek alapján az ügyfelet tájékoztatják, hogy a hitelbírálatnak mi az eredménye, kaphat-e hitelt.

Milyen esetben van szükség hitelbírálatra?

Alapvetően minden hitelügyletnél szükséges és előírt egyfajta hitelbírálat elvégzése. Természetesen ügyletenként ez eléggé eltérő lehet. Lássuk a legfontosabb hiteltípusokat a hitelbírálat szempontjából:

  • jelzáloghitelek
  • fogyasztási hitelek

Ezeknél a hiteleknél tehát eltérő bírálati eljárásra van szükség. Lássuk a részleteket.

Jelzáloghitelek hitelbírálata

Ezek a legösszetettebb hitelügyletek, itt a bank, hitelező szervezet nagyon részletes vizsgálatot folytat le. Ennek része az adósminősítés, hitelképesség, hitelügylet feltételeinek meghatározása és a hitelfedezet vizsgálata.

Fogyasztási hitelek hitelbírálata

Ezeknél a hitelügyleteknél ugyan nincs jelzálog fedezet, de egy részüknél a vásárolt eszköz jelenti a biztosítékot (lízing, autóhitel, stb.). A fogyasztási hitelek másik nagy csoportja a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák, ahol kizárólag a hitelfelvevő jövedelme a fedezet a hitel visszafizetésére. Ezeknél az ügyleteknél az ügyfél jövedelmi viszonyának vizsgálata jelenti a hitelbírálat legfontosabb részét.

 

Minden hiteltípus esetében fontos a hitelfelvevő adatainak, dokumentumainak vizsgálata (személyi igazolvány, lakcím beazonosítása, elérhetőségek ellenőrzése) és a hitelezési előzmények feltárása. Ez utóbbira találták ki a KHR nyilvántartást.

Mi is az a KHR?

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) egy, a BISZ Zrt. által működtetett hitelinformációs adatbázis, amelyet a pénzügyi szervezetek arra használnak, hogy adatokat kérhessenek le a hitelt igénylők hitelképességének megállapításához. A KHR tehát az összes hitelt és hitel jellegű szerződést tartalmazza. Két részből áll, a negatív (fizetési határidő késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatai) információkon felül az ügyfél pozitív hiteltörténetét (pozitív adóslista, amikor szerződésszerű a törlesztés) is nyilvántartja.

Minden alkalommal, amikor valaki hitelt igényel, akkor a bank lekéri a KHR-ből a nyilvántartásban szereplő adatait: milyen hitelei állnak fenn és van-e késedelem azoknál.

A hitelbírálat fajtái

A hitelügylet folyamata is meghatároz egyfajta hitelbírálati menetrendet. Eszerint létezik:

 1.) Előbírálat/gyorsbírálat

Ez történhet személyesen és telefonon keresztül is. Nem véletlen, hogy az előszűrést gyorsbírálatnak is szokták nevezni, hiszen kb. 10 percet vesz igénybe. Ez alapján a bank hitelminősítő rendszere előzetesen, a bírálathoz egyébként szükséges dokumentumok nélkül bírálja el az ügyfél kérelmét.

Két változata van: vagy vállal valamilyen kötelezettséget ezáltal a bank, vagy sem. Jelzáloghiteleknél nagy előny egy ilyen előzetes bírálat, amelynek eredményéről a bank egy igazolást állít ki, amelyben vállalja, hogy változatlan feltételek esetén meghatározott összegig folyósítani fogja a hitelt. Ennek birtokában már tud foglalót fizetni, adásvételi szerződést kötni az ügyfél.

Az előbírálat esetében fontos, hogy valós adatokat adjunk meg, hiszen a hitelbírálat is csak akkor tud megfelelő lenni.

 2.) Végleges hitelbírálat

Ez a hitelbírálat vezet a döntéshez: adja a hitelt a bank vagy sem. Az ügyfél dokumentumai, a KHR és a fedezetek vizsgálata alapján hozza meg a hitelintézet a döntését, melynek során szigorú törvényi és belső szabályozási paramétereket kell figyelembe vennie.

3.) Standard hitelbírálat

Ez a hitelbírálat általában olyan hiteleknél elterjedt, ahol az ügyfél minősítése szinte teljesen automatizálható. Az ügyfél leadja a szükséges adatait, és pár percen belül már meg is tudhatja, hogy az adott hitelt felveheti-e.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a hitelbírálathoz?

A hitelezés folyamata egyre inkább szabályozott, így az egyes bankok közötti eltérések ma már minimálisak.

  • Magánszemélyek esetében a személyi okmányok (lakcímkártya, személyi igazolvány) mellett jövedelemigazolást is kérnek, amit a banki nyomtatványon a munkáltató ad ki, vagy lekérhető a NAV online keresetkimutatása a Jövedeleminformációs Rendszeren (JIR) keresztül.
  • Amennyiben a számlavezető bankunknál történik az igénylés, akkor elfogadhatják a bankszámlán lévő adatokat.
  • Ha másik bankhoz megyünk, akkor kérik az elmúlt hat hónapra visszamenően a bankszámlakivonatainkat.
  • Jelzáloghitelek esetén az önrész és az ingatlanfedezet igazolására is szükség van. Be kell adnunk vásárlás esetén a lakás adásvételi szerződésének eredeti példányát, illetve új ingatlan esetében a tervdokumentációra, az építési engedélyekre, és a társasházi alapító okiratra is szükség lesz. Mivel ingatlanfedezetről van szó, így értékbecslés, alaprajz és tulajdoni lap is része a kérelemnek.
  • Vállalkozók esetében NAV-os igazolást kér a bank, ami a jövedelem- és adótartozás mentesség igazolását is jelenti.

A hitelbírálatnak jellemzően nincs díja, azonban egy jelzáloghitelnél vannak a hitelkérelemhez kapcsolódóan bizonyos költségek (tulajdoni lap, földhivatali ügyintézés, értékbecslés, stb.) A bankok az akcióik során igyekeznek ezeket a költségeket átvállalni.

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Az elmúlt években érezhetően egyszerűbbé és gyorsabbá vált a személyi kölcsön igénylése, elsősorban az online ügyintézésnek köszönhetően. A jelzáloghitelek esetében nagyon sok múlik a profi előkészítésen, a szükséges dokumentumok gyors és teljeskörű beadásán.

Nézzük meg, hogy például egy személyi kölcsön folyósítási ideje mitől is függ:

  • mekkora a hitel összege
  • számlavezető banknál mindig gyorsabb az ügyintézés, hiszen elérnek egy csomó információt, jövedelmünk is ide érkezik
  • szükséges dokumentumok beadási időigénye (ez rajtunk múlik, itt lehet sok időt nyerni)
  • adóstárs vagy kezes bevonása esetén nőhet az ügyintézési idő

Láthatjuk, hogy ha hiánytalanul beadunk minden dokumentumot, akkor gyorsan megy az igénylési folyamat, viszont, ha valami hiányzik vagy valamely személyes okmányunk lejárt, akkor lelassul a hitelbírálat.

A hitelbírálat szempontjából is kiemelten kezelendőek a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek. Ezeknél a hiteleknél a hitelintézet eljárásának meg kell felelnie a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott elvárásoknak. Ezek közé tartozik a folyósításra vonatkozó határidő is, amelyek a szükséges dokumentumok teljeskörű benyújtásától kezdődően érvényesek:

A fogyasztóbarát lakáshitel esetében a hitelbírálat az értékbecslés elkészültét követő legfeljebb 15 munkanap lehet az átfutási idő. A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.

A járványidőszak a banki ügyintézésben is változásokat hozott, mivel több ügyintéző is kiesett a munkából, a személyes ügyintézés korlátozottá vált. A hitelek iránti kereslet ebben az időszakban is nőtt, tehát nem voltak könnyű helyzetben a hitelintézetek.

Praktikus tanácsok a hitelbírálat gyorsításához

A legfontosabb egy hitel felvétele során a megalapozott döntés: gondoljuk végig, hogy mekkora terhet vállalunk, milyen megoldásokkal csökkenthető az így vállalt kockázat (hitelfedezeti biztosítás, több jövedelemforrás, vagyoni fedezetek szükség esetére, stb.) A futamidő megfelelő kiválasztása is fontos, hiszen a túl rövid időszak esetén magas havi törlesztő adódik, a túl hosszú pedig fölöslegesen növeli a kiadásainkat.

Tehát ez az előkészítő szakasz nagyon fontos. Értsük meg a hitelezés teljes folyamatát, a feltételeket és kalkulátor segítségével válasszuk ki a számunka megfelelő ajánlatot. Ne ragadjunk le a legalacsonyabb törlesztőrészletnél, hiszen több paraméter együttes vizsgálata vezet a legjobb ajánlat kiválasztásához! Ugyanígy a banki akciókat is kezeljük a maguk helyén, csak ezek alapján nem születhet jó döntés!

A fenti folyamat már tekinthető a hitelbírálati idő részének, ennek rövidítésére csak akkor van mód, ha járatosak vagyunk a pénzügyek, különösen a hitelek területén.

A bírálati idő csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha a kérelemhez szükséges dokumentációt teljeskörűen és gyorsan a bank rendelkezésére bocsátjuk – itt lehet a legtöbb időt elvesztegetni.

A bank kérését haladéktalanul teljesíteni kell, a viták, próbálkozások csak a hitelbírálati időt növelik, eredményre nem vezetnek.

A hitelbírálatot pozitív eredmény esetén a szerződéskötés követi, majd – különösen jelzáloghiteleknél – folyósítási feltételek teljesítése szükséges még a hitel megszerzéséhez.

Hitelfedezeti biztosítás a Cofidis segítségével

A Cofidis - mint a hitelezési piac meghatározó szereplője – arra törekszik, hogy az ügyfelei megalapozott döntést hozzanak, a hitelelőkészítő folyamatban ezért számtalan segítséget ad: a termékekre vonatkozó kalkulátorok, reprezentatív példaszámítások és akár a telefonos ügyfélszolgálat is jelentős segítséget nyújt már a hitelbírálatot megelőző időszakban.

Amikor megszületik a döntés, hogy melyik hitelintézetnél is adjuk be a kérelmet, akkor a gyors ügyintézés érdekében érdemes az online lehetőségeket igénybe venni.

A Cofidis javasolja, hogy ügyfelei a hiteltermékeihez lehetőség szerint vegyék igénybe a hitelfedezeti biztosítást.

Bekövetkezhet egy nem várt esemény az életünkben és ilyenkor tudnunk kell, hogy mire számíthatunk. A hitelfedezeti biztosítás esetén a biztosító átvállalja az időszaki vagy teljes törlesztést, így elkerülhető a fizetésképtelenség. Választásunk szerint csak halálesetre (baleseti halálra), vagy munkanélküliség, munkaképesség csökkenés és keresőképtelenség esetére is köthető.

A hitelfedezeti biztosítás egy csoportos biztosítás, vagyis az ügyfél annak a csoportnak lesz a tagja, akik a Cofidisnél hitelfedezeti biztosítást kötöttek. A káresemény (késedelem) bekövetkezésekor a biztosító a banknak fizet, nem pedig a hitelfelvevőnek.

Láthatjuk, hogy a hitelbírálat eléggé szabályozott folyamat, így a banki elutasítás esetén nem sok esélyünk van arra, hogy másik banknál fel tudjuk venni a tervezett hitelt. Ezért fontos, hogy a kérelem beadását előzze meg egy előzetes hitelbírálat, mert ezzel sok időt nyerhetünk. A hitelbírálat időtartama pedig nem csak a banki ügyintézés gyorsaságán múlik – igyekezzünk a dokumentáció beadásánál időt nyerni, mert ez rajtunk múlik, erre tudunk hatással lenni.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel referencia THM:
10,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

További cikkek