Cofidis Autólízing

„Easy lízing a Cofidis-nél” – Mindent az autólízingről egy helyen

Autót használni utazásaink során megfizethetetlen: nem kell esőben ácsorogva várni a buszt, könnyedén lekörözhetjük a tömegközlekedési járművek menetidejét, kényelmes és 2-3 óra alatt az ország másik felébe repít.

A piac szinte minden igényt kielégít, ha autókról van szó, ám kérdés, hogy a pénztárcánk is támogat-e minket álomjárgányunk megvásárlásában. Esetenként szükség lehet lízingre is, amitől sokan ódzkodnak, de ha értjük a konstrukció pontos feltételeit, semmi okuk nincsen rá.

Mi a különbség hitel és lízing között? Hogyan zajlik egy autólízing menete? Most minden kiderül!

Az autólízing fajtái

Mielőtt rátérünk arra, hogy milyen fajtái vannak a lízingnek, érdemes tisztába tenni, hogy mit is jelent.

Ez egy késleltetett autóvásárlás, melynek során az autót a bank vásárolja meg, és egészen addig lesz a pénzintézet tulajdonában, míg a vevő nem törlesztette a részleteket. Előnye, hogy új- és használt autót is lehet venni az igényelt összegből, továbbá motorra és haszongépjárműre ugyancsak megköthető. A vállalkozók számára is ideális választás, ugyanis akár előnyösebb feltételekkel is felvehetik a lízinget, mint a magánszemélyek.

A lízing fajtái a következők:

Nyíltvégű lízing

  • Ez a típusú konstrukció egyéni vállalkozók és cégek számára a legideálisabb.
  • Ha ezt a fajta lízinget választottuk, mi határozhatjuk meg, hogy a futamidő végén mihez kezdünk az autóval:megvesszük, mást jelölünk ki a vásárlásra vagy lemondunk előjogunkról az autó megvásárlását illetően.
  • Mivel szolgáltatásnak minősül, az ÁFA levonható a havi törlesztőrészletből.
  • A nyíltvégű lízingnél figyelembe veszik az autó értékének csökkenését, mely elszámolható.
  • Ebben az esetben az autó törzskönyvében tulajdonosként a lízingbeadó szerepel, míg használója üzembentartóként.
  • Adott feltételekkel casco biztosítást mellőzve is igényelhető.

Zártvégű lízing

  • Ilyen esetben az autó ára a futamidő alatt lesz kifizetve.
  • A futamidő végén a fennmaradó értéket törlesztve a lízing igénylőjéé lesz a jármű.
  • A vállalkozások előnyére válik, hogy a kamat és az autó értékének csökkenése elszámolható.
  • Akárcsak a nyíltvégű lízing, ez is igénybe vehető új- és használt autó esetében.

Operatív lízing

  • Ez a típusú, szolgáltatásnak minősülő lízing a bérbevételen alapszik: a futamidő végén az autó bérlése megszűnik, és visszakerül a tulajdonoshoz.
  • Ebben az esetben **az autó kiadásai**, mint az adók, a gumicsere, a szervizelés és a biztosítás az autó tulajdonosát terhelik.
  • Az autó használója csupán az üzemanyagot és a havi részletet állja.

Autóhitel vagy lízing? Segítünk!

Az autóhitel egy olyan kölcsön, amit autóvásárlásra fordítunk. Ebben az esetben – szemben a lízinggel - a jármű annak a birtokában van, aki fizeti a részleteket. Amennyiben autókereskedésben választjuk ki négykerekűnket, a kereskedő segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb hitelkonstrukciót a kiválasztott autó finanszírozásához - például a Cofidis kölcsöneiből. Autóhitel igénylésekor tartsuk szem előtt, hogy adott esetben a megvásárlandó autót fedezetként bevonhatják. Ezáltal ugyan kevesebb lehet a THM és a törlesztőrészlet, de fizetésképtelenség esetén az autót és a már befizetett részleteket elveszíthetjük.

Ha kiválasztottuk vágyaink tárgyát, mi dönthetjük el, hogy hogyan szeretnénk hozzájutni: lízing vagy hitel segítségével.

Pénzügyi lízing esetén legalább 20% önerőt kell bemutatni ahhoz, hogy megköttessen az üzlet, míg autóvásárlási kölcsön esetén ez 25%. A futamidő egyik esetben sem haladhatja meg a 84 hónapot.

Melyik éri meg jobban?

Természetesen mindkettő mellett fel lehet sorolni érveket és ellenérveket is. A végső döntés mindenképpen az igénylőé lesz, de van pár támpont, ami segít meghozni egy ilyen döntést:

  • Lízing esetén egészen addig a lízingcég a jármű birtokosa, míg a futamidő le nem jár. Ennek ellenére a forgalmi engedélyben az üzembentartó neve szerepel, ám tulajdonos csak akkor lesz, hogy ha az utolsó részletet is befizette.
  • Kölcsön felvételekor “megúszhatjuk” annak költségét, hogy hitelbiztosítási nyilvántartásba vetessük az autót, ám ez lízing esetén elkerülhetetlen.
  • Ha túl szeretnénk adni szeretett járművünkön, és az nem került fedezetként bevonásra, az autóvásárlási kölcsön nem akadályoz benne – egészen addig, amíg fizetjük a részleteket akkor is, ha már nincs meg az autó. A lízing esetében azonban, mivel a jármű nem a mi tulajdonunkban van, ehhez a lízingbeadó hozzájárulása szükséges.

A lízingelés menete és feltételei

Hogyan történik a lízingelés?

  • Elsőként ki kell választani a kívánt autót, mert csak ezután lehet megállapítani, hogy jogosultak vagyunk-e lízingre.
  • A lízingkérelmi adatlap, a személyi adatok és az autót érintő információk mellett egy munkáltatói jövedelemigazolást kell benyújtanunk – utóbbi híján az utóbbi három havi bankszámlakivonatunkat.
  • Ha mindent kitöltöttünk és beadtunk, a bank elbírálja a kérvényt, majd értesít a döntéséről. Jobb eséllyel indulunk, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezünk.
  • Ezen kívül az ún. Eurotax-kód segítségével megvizsgálják azt, hogy az általunk kiválasztott autó milyen piaci értékkel rendelkezik, ugyanis ennek segítségével beazonosítható az Európában forgalomba kerülő autók adatai, beleértve az aktuális piaci árat.
  • Amennyiben tetszetős feltételeket kapunk a lízingre, a felkínált szerződés aláírása után a bank megveszi az autót és a biztosítások megkötése után a mi használatunkra bocsátja.
  • Amíg a lízingbeadó rendszeresen megkapja a részletet a lízingbevevőtől, kötelessége, hogy az autót egészen a szerződésben foglalt dátumig használatunkba adja.

A lízing vége és a rejtett költségek

A lízing kezdetekor készüljünk a törzskönyv legyártásának költségére, illetve használt autó esetén az eredetiségvizsgálat díjára. A konstrukció végén minket terhel továbbá a vagyonszerzési illeték és lízingtípustól és választásunktól függően a maradványérték megfizetése is.

Összegzés

Ezek alapján megállapítható, hogy az autólízing esetében jól meg kell gondolnunk, hogy nyílt- vagy zártvégű pénzügyi lízinget választunk, mert ugyan mindkettő elérhető vállalkozások és magánszemélyek számára is, számtalan tényezőtől függ, hogy melyik az előnyösebb választás. Ha valakinek fontos a saját autó, jól gondolja meg, mit választ, ugyanis egészen addig, amíg a finanszírozott összeget vissza nem fizettük, az autó nem a mi tulajdonunk, ám használatát senki sem akadályozza.

Cofidis Gépjármű Hitel referencia THM:
19,88% (3 millió forint és 60 hónap esetén)
Cofidis Gépjármű Lízing referencia THM:
15,92% (3 millió forint és 60 hónap esetén)

Kapcsolódó cikkek