Cofidis Blog

Okosotthonok – eszközök beszerzése áruhitel segítségével

Okosotthonok – eszközök beszerzése áruhitel segítségével

Mit jelent pontosan az okosotthon kifejezés, és hogyan vállhatunk tudatosabbá általa? Milyen okoseszközöket tudunk beszerezni akár áruhitel segítségével?

A technológiai újítások az elmúlt évtizedben rohamos gyorsasággal váltják és egészítik ki egymást, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, miközben próbálunk lépést tartani a modernebbnél modernebb okoseszközökkel. A mindennapi használati tárgyak – okostelefonok, okosórák – mellett az okosotthonok és -berendezések is egyre népszerűbbek a háztartásokban, hiszen nem csak kényelmes, de hasznos funkciókkal segítik az életünket. Na de mit is jelent pontosan az okosotthon kifejezés? Milyen okos berendezési eszközöket tudunk beszerezni akár áruhitel segítségével? Ezekre a kérdésekre adunk most választ alább.  

Hallomásból sokan ismerhetik az okosotthonokat, hiszen a nevükből fakadóan – akár az okosórák és a -telefonok működését ismerve – valamilyen plusz funkcióval, távvezérléssel vagy hang alapú utasításokkal működnek, emellett nagyobb mennyiségű adatot is kezelnek, kényelmesebb feltételek mellett. Hivatalos nevén okosotthonnak nevezzük az olyan technikai megoldások együttesét, amelyek közös működése egy központi kezelőrendszeren keresztül irányítható a házban az ott lakók biztonságát és kényelmét szolgálva. Ezek a rendszerek alapulhatnak elektronikán, informatikai rendszeren, automatizáción vagy távközlésen, segítségükkel akár távirányítóról, számítógépről vagy okostelefonról is működtethetjük az intelligens otthon technológiát alkalmazó berendezéseinket, akár távolról, interneten keresztül is.

Az okosotthonok gyakorlatilag olyan komplex számítógépes rendszerek, amelyek képesek érzékelni a külső környezet mellett a belső állapotokat is, és ehhez igazítják a ház különféle elektronikus rendszereit, hogy azok a lehető legoptimálisabban működjenek. Alkalmazkodnak az időjárási körülményekhez, így segítik az energiatakarékos működést. Például télen a termosztát okostelefonról is irányítható, nyáron pedig a redőnyök automatikusan leengednek vagy éppen résnyire nyitva maradnak, ezzel téve lehetővé a kinti hűvösebb levegő beáramlását a belső terekbe. Ha például hirtelen vihar kerekedik, a napellenző visszahúzódik, az ablakok becsukódnak maguktól. Az is lehetséges egy okosotthonban, hogy előre létrehozott forgatókönyvek szerint nyitódjanak és záródjanak az ajtók és az ablakok télen és nyáron, a kávégép és a rádió reggel hétkor kapcsoljon be stb. A rendszer könnyen programozható és egyszerűen bővíthető – mindezzel az ottlakók kényelmét maximalizálva.

Most nézzük meg, hogy milyen opcióink vannak az otthonunk „okosítására”! Nem kérdés, hogy az egész otthoni rendszer okosítása nem kis összeget vesz igénybe, így cikkünk végén bemutatjuk azt is, hogyan tudjuk megfinanszírozni ezeket az okoseszközöket.

A biztonságot is okosíthatjuk

Ma már számos biztonságtechnikai eszköz közül válogathatunk azért, hogy ne kelljen aggódnunk az illetéktelen behatolóktól. Az okosotthonok biztonsági rendszerei közé tartoznak a különféle telepített biztonsági kamerák távolról történő megnézésének lehetősége, valamint a zárak központilag történő működtetése. A mozgásérzékelők segítségével a kamerák érzékelik, amikor egy ismeretlen személy vagy gépjármű tűnik fel az ingatlan előtt, és a rendszer értesítést küld a tulajdonos mobiltelefonjára az esetről. Így ha nem is vagyunk otthon, értesíteni tudjuk a rendőrséget, ha szükségesnek érezzük.

Ezen túlmenően olyan szenzorokkal is bármikor kiegészíthetjük az otthonunkat, mint például a gázszivárgás-, szén-monoxid-, valamint a vízszivárgást érzékelő szenzorok, vagy akár tűz- és füstjelzőt is telepíthetünk a teljeskörű biztonság eléréséhez.

Okosotthon irányítóközponttal az összehangolt működésért

Ezek olyan intelligens otthon-irányítási rendszerek, amelyek képesek kapcsolódni Wi-Fi vagy Bluetooth segítségével egyéb okoseszközökhöz, így ezek a rendszerek és más eszközök szabadon kombinálhatók. Segítségükkel lehetővé válik például a világítás felkapcsolása amikor hazaérünk, készülékek kikapcsolása távozáskor, szokatlan tevékenység észlelése és értesítés küldése a tulajdonos számára. Ugyanakkor irányítható vele a hő-, pára- és mozgásérzékelő is.

Néhány érdekes okoseszköz: miért jó az okoshűtő, okosmosógép vagy éppen az okostűzhely?

Vannak olyan okoshűtők, amelyek képesek felismerni, mi van a hűtőszekrényünkben és ezt jelezni nekünk. Így, ha nem is vagyunk otthon, de eszünkbe jut, hogy vásárolni kell, akkor is könnyedén megbizonyosodhatunk arról, hogy mely élelmiszerek vannak fogyóban. Egyszerűen csak meg kell kérdeznünk a hűtőnktől, és a beépített kamerák segítségével okostelefonunkon egyből láthatjuk a hűtőnk belsejét. Futurisztikus, ugye? Ezáltal még tudatosabb vásárlókká válhatunk, és csökkenthetjük a feleslegesen kidobott élelmiszer mennyiségét is, hiszen egy okoshűtő segítségével csak azt kell megvennünk, amire ténylegesen szükségünk van.

Az okosmosógépek és – szárítók képesek üzenetet küldeni, amikor lejárt a program, valamint arra is, hogy új  mosási és szárítási programokat töltsenek le, így folyamatosan optimalizálják a mosást. Ma már nem ritka az sem, hogy a gép érzékeli a benne lévő ruha súlyát, és ahhoz igazítja a felhasznált víz mennyiségét – ezzel pedig igazán tudatos vízfogyasztóvá teszi tulajdonosát.

És igen, ma már okostűzhely is létezik: távolról, okostelefonunkról irányíthatjuk a sütő hőmérsékletét, kapcsolhatjuk ki és be, időzíthetjük vagy akár előmelegíthetjük azt, mire hazaérünk.

Hogyan tud segíteni a Cofidis áruhitel?

Ha megszületett a döntés, hogy tudatosabb, kényelmesebb életre vágyunk és szeretnénk okoseszközöket beszerezni ehhez, akkor könnyíthet a terheinken a Cofidis áruhitele, amely teljesen online igényelhető néhány száz partner-webáruházunk termékkínálatából kiválasztva, otthonunk kényelméből.

Amennyiben betöltöttük a 18. életévünket, rendelkezünk állandó magyar lakcímmel, nem szereplünk a negatív adósok listáján, valamint legalább három hónapos munkaviszonyunk van vagy legalább két éves lezárt egyéni vállalkozói múlttal rendelkezünk és a jövedelemünk, nyugdíjunk vagy véglegesített rokkantsági ellátásunk meghaladja a minimum 70 ezer forintot, akkor valószínűleg semmi nem állhat közénk és jövőbeli okosotthonunk közé.

Akár webshopban, akár boltban vásárolunk, válasszuk a Cofidis Áruhitel opciót, majd egy gyors hitelbírálatot követően e-mailben meg is kapjuk a szerződést. Ezután az online videós beazonosítás, az elektronikus szerződésaláírás és a dokumentumok feltöltése, valamint egy szóbeli nyilatkozat után már el is indul a termék kiszállítása hozzánk.

A fent linkelt termékek vagy termékcsoportok a Cofidis hivatalos partnereinek honlapjain megvásárolhatók, illetve ezeken a felületeken közvetlenül indítható áruhitel igénylése is.

Cofidis Áruhitel referencia THM:
39,99% (1,5 millió forint és 60 hónap esetén)

További cikkek