Cofidis Blog

Az egészséges életmód a pénztárcádat is kíméli

Az egészséges életmód a pénztárcádat is kíméli

Az egészséges életmódnak nem kell mindig költségesnek lennie: ha a kifogásokat felváltja a tudatosság, már készen állunk a változtatásra. Pénztárcabarát és tudatos megoldásokat gyűjtöttünk össze, amely segítségül lehetnek egészségünk megőrzésében.

A 2020 őszén megjelent Cofidis Hitel Monitor kutatásunkból kiderült, hogy havonta átlagosan 15.000 forintot költünk az egészségünkre . Legtöbbünknek soknak tűnik ez az összeg és szívesen csökkentenénk rajta. A jó hír, hogy ha odafigyelünk az egészséges életmódra, a megelőzéssel megspórolhatjuk a kiadások egy részét.

Blogbejegyzésünkben rávilágítunk az egészséges életmód összetevőire, a népszerű tévhitekre, és adunk néhány könnyen követhető tippet, hogyan faraghatunk le a költségekből – és egyúttal a kifogásokból is.

Az egészséges életmód fogalma

 Az egészséges életmódot hajlamosak vagyunk csak az étkezéssel és a sporttal összefüggésbe hozni, melyek valóban fontos részét képezik, ám a legtöbb szakember más összetevőket is említ: a rendszeres testmozgás és a változatos étkezések mellett fontos még az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, a napfény éltető erejének mindennapi élvezete, a mértékletesség és az elegendő pihenés megteremtése is. Tehát egy olyan életmódot értünk alatta, ami lehetővé teszi a testi-lelki egészség megőrzését és az aktív, hosszú életet.

Az egészséges életmód igenis lehet pénztárcabarát

Az egyik legnagyobb tévhit – és kifogás – az egészséges életmóddal szemben, hogy sokba kerül. A kifejezést hallva sokunknak a drága csodaszerek, kimondhatatlan nevű hozzávalók és a divatos „superfoodok” jutnak eszünkbe, pedig egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozni költséghatékonyan is lehet. Elegendő, ha előre tervezünk, odafigyelünk az arányokra és a változatosságra, valamint az éppen érő zöldségekre és gyümölcsökre.

a Szezonális táplálkozás olcsó és környezetbarát

Az idény szerinti táplálkozás segít abban, hogy szervezetünket értékes tápanyagokkal lássuk el. Az adott időszakban, szabadföldön megtermelt gyümölcsök és zöldségek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint utaztatott (biztos?) és feldolgozott társaik. Ami éppen a közelben érik, az olcsóbb, ugyanis a termelőknek nem kell számolniuk a tárolás, tartósítás, utaztatás terheivel. Ezáltal nem csak az étrendünk költségeit tudjuk mérsékelni, de a fenntartható fejlődésért is sokat tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentésével.

Kövesd a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket naptárunkkal:

Tervezz és főzz előre!

Az egészséges táplálkozás sokszor időhiány miatt csúszik félre: rohanás közben kapunk be valami egészségtelen ételt, vagy éhesen indulunk bevásárolni és szénhidrátokban dús, készételeket teszünk a kosarunkba. Ám ahogyan pénzügyek terén, az előre tervezés az étkezés esetén is a barátunk. Ha nem rendeljük vagy étteremben fogyasztjuk, hanem magunk készítjük az ételeket – az időtakarékosság érdekében ráadásul nagyobb adagokban –, akkor biztosak lehetünk az ételek összetevőiben és pénzt is spórolhatunk.

Érdemes egy hétre előre kitalálni, miket szeretnénk főzni, és ennek megfelelően bevásárolni a hozzávalót. A heti menü megtervezését tehát már a boltba indulás előtt kezdjük el! Sokat segít, ha minden napnak a héten van egy „főhőse”. Például ha minden hétfőn valamilyen tésztaételt választunk, minden kedden valamilyen zöldséges vagy húsmentes ételt, és így tovább, máris könnyebb és szórakoztatóbb lehet a tervezés.

Végül pedig ne feledkezzünk el a legkézenfekvőbb útról, ha költségek visszafogásáról van szó: már azzal is több ezer vagy tízezer forintot lehet spórolni havi szinten, ha valaki lemond a káros szokásairól, mint például a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás. Ráadásul így a hosszú távú egészségügyi kockázatoktól – és ezáltal kiadásoktól is megkíméli magát.

Sportoljunk otthon vagy szabadban!

A sport az egészség másik fontos összetevője, amire szintén igaz, hogy nem kell sokat költenünk ahhoz, hogy tegyünk magunkért, megelőzve így a mozgásszervi problémákat. Nem csak a sztárok által látogatott konditermekben és a legújabb sportcipőben maradhatunk formában, az otthon vagy a szabadban végzett mozgás is eredményes. Ehhez nincs is feltétlenül szükség nagy helyre: a jóga például az egyik legkönnyebben végezhető sport: pár négyzetméteren, egy szőnyegnyi területen az egész testünket átmozgathatjuk vele. Tavasztól őszig pedig az egyre több helyen megtalálható szabadtéri kondigépek és futópályák várnak mindenkit.

Hogyan segíti a mozgás az egészségünket?

A testmozgás egyik leggyorsabban jelentkező előnye, hogy növeli az energiaszintet, valamint a pozitív érzések előidézéséért felelős endorfinok termelésének növelésével javítja a hangulatot, csökkenti a szorongás és a stressz tüneteit. Gyorsítja az anyagcserét, segíti a kalóriák elégetését, ezáltal a fogyást vagy épp alakunk megőrzését is. Sőt, fontos szerepet játszik az erős izmok és csontok építésében és fenntartásában és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, mint például az inzulin-, a szív- vagy a vérnyomásproblémák.

Hogyan tartsuk meg a motivációnkat?

Bár sokat hallunk a rendszeres testmozgás fontosságáról, és egy futás vagy aerobic után nagyon büszkék is vagyunk magunkra, talán a legnehezebb, hogy a mozgás beépüljön az életünkbe, és másnap is rávegyük magunkat, hogy felvegyük az edzőcipőnk. Ilyenkor jól jön egy kis segítség a lelkesedésünket fenntartásában. Hiszünk benne, hogy mindannyian megtalálhatjuk azt a mozgásformát, amit szívesen végzünk. Ha például együtt edzünk a párunkkal vagy egy családtagunkkal, azzal egymást is biztatjuk és a kapcsolatunkat is erősítjük. A magányos harcosok kereshetnek egy jó applikációt, ami bónusz pontokkal, dicsérettel és emlékeztetőkkel motivál a mozgásra, de zenét vagy egy érdekes podcastot is hallgathatunk mozgás közben kedvenc előadónkkal és témáinkkal. Ha pedig otthon edzenénk, de szeretnénk hallani egy instruktor biztatását, akkor keressünk az érdeklődésünknek és edzettségi szintünknek megfelelő online edzésvideókat.

Sok kicsi sokra megy

Érdemes fokozatosan építeni az állóképességet és kis, a mindennapokba könnyen beépíthető lépésekkel kezdeni. Például már napi fél óra tempós sétával élvezhetjük a mozgás fent említett hatásait.

Ha mégsem jut időnk a rendszeres sportolásra, akkor javasolt előnyben részesíteni közlekedés során a gyaloglást és a biciklizést. Lift helyett válasszuk a lépcsőzést, és ha ülő munkát végzünk, pár óránként álljunk fel a számítógéptől és nyújtózzunk egyet, vagy járjuk körül a háztömböt!

A mozgás mellett természetesen figyeljünk a pihenésre is. Kipihenten jobban el tudjuk végezni a ránk osztott feladatokat és jobban szembe tudunk nézni a kihívásokkal.

Megelőzés

Vajon miért van az, hogy míg autónkat rendszeresen elvisszük a kötelező szervizekre és karbantartásokra, saját egészségünkkel kapcsolatban már kevésbé vagyunk tudatosak és az ajánlott szűrővizsgálatokat hajlamosak vagyunk kihagyni?

Pedig ha rendszeresen járunk az egészségügyi szűrésekre, azzal időben felismerhetünk egy-egy rejtett vagy tünetmentes betegséget és megelőzhetjük annak súlyosbodását, így a szükséges kezelést vagy beavatkozást.

Milyen szűrésekre kell rendszeresen járni?

Vannak bizonyos szűrések, amiket adott kor felett évente kell elvégezni, mint például a vérvétel és laborvizsgálat, az anyagjegy szűrés, nőknél 40 éves kor felett az emlőszűrés, vagy férfiaknál 50 év felett a prosztatavizsgálat.

Hol végzik a szűréseket?

A szűrővizsgálatoknak két csoportja van: a szervezett szűrések, valamint a háziorvosunk által, beutalóval kért vizsgálatok.

A szervezett szűrések az egészségvédelmi szűrőprogram keretében évente több helyszínen is elérhetőek: az adott helyszínekre kitelepült szűrőkamionban különböző vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők. A „gördülő egészségügy” jelenleg a koronavírus járvány miatt szünetel, azt követően azonban újraindul. A helyszínek és az időpontok az alábbi weboldalon lesznek elérhetőek.

A háziorvos által kért vizsgálatok esetében pedig nincs másra szükség, mint elmenni a körzeti orvosunkhoz - aki gyakran maga is javasolja a szűréseket – és beutalót kérni tőle.

Egészségügyi kiadásaink elő- és utófinanszírozása

Legfrissebb Hitel Monitor kutatásunk szerint minden ötödik megkérdezettnek volt jelentős egészségügyi kiadása az elmúlt két évben. Leginkább a gyógyszerek, a kórházi tartózkodás, a műtétek és az utána való felépüléssel kapcsolatos költségek terhelték meg a családi kasszát. Ha sürgős kivizsgálásra van szükségünk és magánorvoshoz fordulunk, egy-egy konzultáció még zsebből is kifizethető, de a műtétek már túl vannak az átlagos keresetűek lehetőségein, ezért fontos, hogy időben megismerjük a pénzügyi lehetőségeinket.

Azok, akik félre tudnak tenni havonta pár ezer forintot, egészségügyi kiadásaikat fedezhetik az erre a célra elkülönített megtakarításaikból:

  • egészségpénztár vagy
  • egészségbiztosítás keretén belül.

Az egészségpénztár egy speciális megtakarítási, öngondoskodási forma, amely egészségügyi kiadások fedezésére, illetve bizonyos egészségmegőrző szolgáltatások igénybevételére alkalmas. Az egészségpénztári tagok havi befizetéseiket orvosi, gyógyászati célú termékekre és szolgáltatásokra vásárolhatják le. A vizsgálatokon túl fedezhetőek belőle például a szemüveg, a babaápolási szerek, a gyógycipő vagy a gluténmentes élelmiszerek is. Előnye, hogy a munkáltatók részben vagy egészében is átvállalhatják a tagdíj fizetését és a mostani adózási szabályok szerint az egyéni befizetések 20%-át, maximum évi 150.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, melyet egyéni számlánkon írnak jóvá.

Az egészségbiztosítás szintén jó választás, ha előre szeretnénk felkészülni a jövőbeli egészségügyi kiadásainkra. Akár már havi 4-8 ezer forintos költséggel lehet az öngondoskodásra áldozni. Ekkora összegért az alapvető kivizsgálásokat, szakorvosi viziteket, de még a diagnosztikai vizsgálatok árát is fedezi a biztosítás egy meghatározott limitig.

Ha nincs lehetőségünk az egészség célú tartalékképzésre, váratlan kiadásainkra megtakarítások hiányában a legjobb megoldás a személyi kölcsön, ezért érdemes olyan pénzügyi szolgáltatót választanunk, akinél elérhető az egészséghitel.

A Cofidis Egészséghitel megoldást kínál a nem várt helyzetekre, segítségével elhárulhatnak az anyagi akadályok és elérhetővé válhatnak a sürgős, vagy az eddig halogatott orvosi beavatkozások. A hitel igénylésére közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónál nyílik lehetőség, ugyanúgy, ahogy például áruhitelek esetében egy műszaki cikk megvásárlásánál az áruházban. A hitel rugalmas, a felvehető összeg 30 ezer és 2 millió forint között lehet, a futamidő pedig 6-72 hónapig terjedhet. A referencia THM 38,99%.

A Cofidis Egészség Hitellel orvosi beavatkozások mellett a segédeszközök is elérhetőek részletre. Akár napokon belül elvégezhető a szükséges beavatkozás vagy vásárlás, aminek az ellenértékét kiszámítható havi részletekben rendezhetjük.

További cikkek