Cofidis Blog

Felújításon gondolkozol? Mikor lehet szükséged lakásfelújítási kölcsönre?

Felújításon gondolkozol? Mikor lehet szükséged lakásfelújítási kölcsönre?

Lakásfelújítás esetén érdemes megfontolni a szabad felhasználású személyi kölcsön felvételét, hogy minél előbb komfortosan érezhessük magunkat otthonunkban.

Egy lakásfelújítás nemcsak életszínvonalunkat, komfortérzetünket emelheti, de az ingatlan értékét is növelheti, legyen szó frissen vásárolt házról vagy régóta általunk lakott lakásról. Persze egy felújítás igen megterhelő lehet a családi kasszának, főleg, ha friss ingatlan adásvételen vagyunk túl: ilyenkor érdemes megfontolni a szabad felhasználású személyi kölcsön felvételét. Nézzük meg, hogy milyen munkákra érdemes a hitelt fordítani!

Mi mindent kell fontolóra venni lakásfelújítás előtt?

Egy kisebb felújítás is igen alapos szervezést igényel, hiszen több szakemberrel kell egyeztetni, árajánlatokat bekérni, időpontokat megbeszélni, szükség esetén az alapanyagokat beszerezni - ez mind rengeteg időt és koncentrációt igényel. Emellett a legfontosabb tényező a megfelelő finanszírozás biztosítása. Ez persze történhet megtakarításból, de kölcsönből is - vagy akár a kettő kombinációjából.

Milyen esetekben lehet szükséges kölcsönt felvennünk?

1. Ha nincs elég félretett pénz a felújításra

Egy frissen vásárolt ingatlan esetében lehet, hogy minden félretett pénzünket elköltöttük az adásvételkor, így a beköltözés előtti rendbeszedésre már nem marad elegendő keret. Pedig a nagyobb, esetleg falvésést is igénylő felújítási munkálatokat praktikus még a költözés előtt elvégezni, ilyenkor jól jöhet egy szabad felhasználású személyi kölcsön.

2. Ha nagyobb léptékű renoválásról van szó

Amikor a tisztasági festés mellett más teendők is várnak ránk, például nyílászárócsere, vezetékek korszerűsítése, cseréje, napelem-rendszer kiépítése, nagyobb burkolatcsere, esetleg a konyha és a fürdő teljeskörű felújítása, akkor bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ha erre nincs megtakarításunk, de már égető elvégezni a munkákat, akkor vegyünk igénybe kedvező konstrukciójú személyi kölcsönt.

3. Ha a már megkezdett felújításnál jelentkeznek extra költségek

Sajnos előfordulhat, hogy egy kisebb renoválás hirtelen nagyléptékű felújításba csap át, mert a falak, nyílászárók mozgatásánál a szakemberek nagyobb problémára bukkannak a szerkezetben, esetleg olyan korábban még megfelelő megoldást fedeznek fel, ami ma már nem engedélyezett. Ilyenkor nincs más választás, biztonságunk érdekében el kell végeztetni a munkát, de ezek általában költségesek, ilyenkor is segíthet a hitel.

4. Ha a felújítás mellett egyéb kiadások is várnak

A frissen vásárolt ingatlan már tökéletesen felújítottuk, de még be is kellene rendezni azt… - ez bizony nagy plusz költségvonzat, hiszen a bútorok beszerzése már egy kisebb lakásba is többszázezres kiadást jelenthet. Nem beszélve az egyéb kiegészítőkről, gépesítésről, illetve a lakástextilek megvásárlásáról.

 

Tipp: Bár költségesebb lehet, de hosszú távon kifizetődőbb, ha minőségi alapanyagokból készült bútorok és kiegészítők kerülnek a házba!

5. Ha modernizálnánk, biztonságosabbá tennénk az ingatlant

Egyre népszerűbbek az okosotthonok, a megújuló energiákat használó házak és a modern biztonsági hálózattal felszerelt lakások. Ezen rendszerek kiépítése azonban költségesnek bizonyulhat. Ha szükségünk lenne plusz pénzre a kivitelezéshez, akkor ilyen célra is eredményesen igénybe vehető a személyi kölcsön. Bár az ilyen jellegű kiadások „luxusnak” tűnhetnek, nagyban növelik a ház értékét, mely egy későbbi eladáskor magas extra profitot jelenthet eladóként nekünk.

 

Tipp: A megújuló energiaforrások használata csökkenti a havi rezsiköltségeket, a megtakarításból így tudjuk fedezni a törlesztőrészlet egy részét vagy akár egészét.

6. Ha kint végeznénk átalakításokat

Eddig a beltérben mozogtunk, de előfordulhat olyan renoválnivaló is a házon, ami kívülről jelent nagyobb átalakulást, például egy szigetelés, egy tetőcsere, az új ereszcsatorna kiépítése, a garázs felújítása stb. Mind-mind szükségesek lehetnek idővel, de nem kis kiadással járnak, így ha nem gyűlt még rá össze a félretett pénzünk, akkor kölcsönből is finanszírozhatjuk ezeket.

7. Ha kertet is rendbetennénk

Sokszor erről meg is feledkezünk, hiszen nem a közvetlen élettérről van szó, de mivel az utóbbi időben egyre több időt töltünk otthon, akár munkával, akár kikapcsolódással, bizony a kert kényelmes és impozáns kialakítása is fontossá vált. Gondolkozhatunk kinti konyhában, dolgozó sarokban, öntözőrendszer kiépítésében, medencében vagy jacuzziban, kerti tóban vagy a gyerekeknek játszótérben - mind extra költséget jelent, melyet kölcsönből is fedezhetünk.

Ha ingatlan adásvételben gondolkodunk, jó ötlet a felújítás?

Természetesen növeli az ingatlan értékét egy felújítás, általában 10-20-30%-kal, így ingatlan adásvétel esetén is jó ötlet ezt meglépni. De akár már egy homestaging szakember segítsége is jó ötlet, aki általában a megcélzott eladási ár 5%-át elköltve teszi vonzóvá az ingatlant. Viszont nagy volumenű felújításba nem érdemes belekezdeni, hiszen az ingatlan újdonsült tulaja valószínűleg szeretné a saját ízlésére formálni majd a belső tereket, burkolatokat, kiegészítőket.

Akár most költözünk be, akár régóta élünk a családi otthonban esedékes lehet a felújítás, hiszen mindannyiunk szeretne inspiráló, kényelmes és biztonságos házban élni, azonban ha megtakarításaink nem fedezik a felújítás költségét, akkor ez évekig is tolódhat. Érdemes ilyenkor megfontolni a Cofidis Fapados Személyi Kölcsön vagy a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel felvételét, hogy minél hamarabb komfortosan érezhessük magunkat otthonunkban!

Fapados Kölcsön Referencia THM:
15,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel referencia THM:
10,90% (3 millió Ft és 60 hónap esetén)

További cikkek