Fapados Kölcsönnel a fákért
 

Fapados kölcsönnel a jövő fáiért – a klímaváltozás ellen!

Erdőnyi köszönettel tartozunk mindenkinek, aki szeptember hónap folyamán Fapados Kölcsönt igényelt és október végéig folyósításra is került kölcsöne, hiszen promóciónk keretében minden ilyen folyósítás után egy facsemete lett ajándékozva a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének, így Önök nem csak a jégkár sújtotta Budakeszi Vadaskert helyreállításához járultak hozzá, hanem az ország őshonos erdősűrűségének növeléséhez is.

Az őshonos csemetéket november hónap folyamán ültették el a Pilisi Parkerdő szakértő munkatársai, így a természetvédelmi terület remélhetőleg újra régi szépségében pompázhat majd.

Szőlőskertből fenyőerdő…

Szőlőskertből fenyőerdő

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Budakeszi Vadaskert 8 hektáros területén 1941-ben még szőlő volt, amelyek erdősítésére 1950-es években került sor. A rendkívül kedvezőtlen talajviszonyok miatt csak nem őshonos feketefenyő telepítése jöhetett szóba. Az évtizedek során a megtelepedett erdő alatt elindult a talajképződés- és a talajfejlődés, ami lehetővé tette, hogy őshonos – a klimatikus változásokhoz is jobban alkalmazkodó –, elegyes, lombos erdőállományt alakítson ki a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete ezen a területen.


…fenyőerdőből jégkár utáni rehabilitációs terület…

fenyőerdőből jégkár utáni rehabilitációs terület

A 2014-es szélsőséges téli időjárás során a jég összetörte a több mint 60 éves fenyőállomány túlnyomó részét. A pusztítás után a Parkerdő felszámolta a károkat, és az összetört foltok helyén őshonos csertölgy makkvetéssel elkezdte az erdőfelújítást. Az erdőfelújítás során több tízezer makk és facsemete került erre a gyenge termőhelyi adottságú területre, amelyen az erdők csak lassan nőnek. A fenntarthatóság szempontjából nagyon fontos, hogy minél elegyesebb, a termőhelynek megfelelő őshonos állományt lehessen itt kialakítani.


…jégkár utáni rehabilitációs területből újra őshonos erdő!

fjégkár utáni rehabilitációs területből újra őshonos erdő

Az erdőfelújítás részeként a Cofidis együttműködésével olyan őshonos, a termőhelynek megfelelő elegyfajokat ültetnek a szakemberek, mint a vadkörte, berkenye, mezei juhar és a virágos kőris. Az így létrejövő, nagyobb ellenállóképességű erdő jobban szolgálja a klímavédelmi és természetvédelmi célokat, továbbá a korábbinál sokkal kevésbé tűzveszélyes. Az erdészek ezzel több emberöltőre való munkát végeznek el, növelve az ország erdősültségét, javítva az erdők természetességi állapotát, erősítve Budapest védelmét a klímaváltozás hatásaival szemben. Büszkék vagyunk, hogy a Cofidis is részese lehet ennek a szép történetnek!