H-P: 8-20 | Szombat: 8-14 06 30 510 4444
Fapados Kölcsönnel a fákért
 

Fapados kölcsönnel a jövő fáiért – a klímaváltozás ellen!

Erdőnyi köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a szeptemberi hónap folyamán Fapados Kölcsönt igényelt, mivel minden 2019. 10. 31-ig folyósított hitel után egy fát ajándékozott a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének. Így nem csak a jégkár sújtotta Budakeszi Vadaskert helyreállításához járult hozzá, hanem az ország erdősűrűségének növeléséhez is.

A fák ültetésének időpontja sokban függ az időjárástól, de legkésőbb 2019. 12. 16-ig minden facsemete gyökeret verhet leendő otthonában. Frissebb információkért érdemes lesz visszanézni erre az oldalra.

Szőlőskertből fenyőerdő…

Szőlőskertből fenyőerdő

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Budakeszi Vadaskert 8 hektáros területén 1941-ben még szőlő volt, amelyek erdősítésére 1950-es években került sor. A rendkívül kedvezőtlen talajviszonyok miatt csak nem őshonos feketefenyő telepítése jöhetett szóba. Az évtizedek során a megtelepedett erdő alatt elindult a talajképződés- és a talajfejlődés, ami lehetővé tette, hogy őshonos – a klimatikus változásokhoz is jobban alkalmazkodó –, elegyes, lombos erdőállományt alakítson ki a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete ezen a területen.


…fenyőerdőből jégkár utáni rehabilitációs terület…

fenyőerdőből jégkár utáni rehabilitációs terület

A 2014-es szélsőséges téli időjárás során a jég összetörte a több mint 60 éves fenyőállomány túlnyomó részét. A pusztítás után a Parkerdő felszámolta a károkat, és az összetört foltok helyén őshonos csertölgy makkvetéssel elkezdte az erdőfelújítást. Az erdőfelújítás során több tízezer makk és facsemete került erre a gyenge termőhelyi adottságú területre, amelyen az erdők csak lassan nőnek. A fenntarthatóság szempontjából nagyon fontos, hogy minél elegyesebb, a termőhelynek megfelelő őshonos állományt lehessen itt kialakítani.


…jégkár utáni rehabilitációs területből újra őshonos erdő!

fjégkár utáni rehabilitációs területből újra őshonos erdő

Az erdőfelújítás részeként a Cofidis együttműködésével olyan őshonos, a termőhelynek megfelelő elegyfajokat ültetnek a szakemberek, mint a vadkörte, berkenye, mezei juhar és a virágos kőris. Az így létrejövő, nagyobb ellenállóképességű erdő jobban szolgálja a klímavédelmi és természetvédelmi célokat, továbbá a korábbinál sokkal kevésbé tűzveszélyes. Az erdészek ezzel több emberöltőre való munkát végeznek el, növelve az ország erdősültségét, javítva az erdők természetességi állapotát, erősítve Budapest védelmét a klímaváltozás hatásaival szemben. Büszkék vagyunk, hogy a Cofidis is részese lehet ennek a szép történetnek!